23948sdkhjf

Debat om Dongs rettigheder til undergrunden

Dong har eneretten til udnyttelse af den danske undergrund. Det bremser nu geotermiske projekter i det ganske land og skaber offentlig debat.
Hjørring Varmeforsyning har opgivet at etablere et anlæg, der er baseret på geotermi. Det skyldes, at Dong har eneretten til udnyttelse af den danske undergrund, oplyser DR Nyheder.

- Vores problem er, at DONG Energy har eneretten til undergrunden og nu kan vi ikke komme videre, siger Per Sørensen, direktør for Hjørring Varmeforsyning til DR Nyheder.

Samme problem andre steder
Samme melding kommer fra en række andre fjernvarmeværker, der også gerne ville i gang med udnyttelse af jordens indre varme.

- DONG har eneretten, og derfor sker der ikke noget, selv om mange værker gerne vil i gang, siger Steffen Moe, formand for geotermi-erfagruppen under Dansk Fjernvarme til DR Nyheder.

For dyrt med Dong som partner
Eneretten på udnyttelse af den danske undergrund betyder, at Dong forlanger at være med i samtlige geotermi-projekter og selv fastsætter de økonomiske vilkår. Og det volder problemer.

- Hvis vi får Dong med som partner, bliver anlægget for dyrt. Vi snakker om en forskel, der løber op i otte millioner kroner om året i forhold til, hvis vi selv finansierede det, siger Per Sørensen.

Hjørring Varmeforsyning ville helst gennemføre projektet alene, men som det er nu, kan det ikke lade sig gøre.

Dialog og genoptagelse af forhandlingerne
Klima og energiminister Lykke Friis opfordrer partnerne til at genoptage forhandlingerne.

- Det er Dong, der har rettighederne, og det skal man naturligvis respektere. Men Danmark har brug for al den jordvarme, vi overhovedet har, så vi på sigt kan blive uafhængige af fossile brændsler, så jeg vil godt opfordre parterne til at indgå en konstruktiv dialog om sagen, siger Lykke Friis til DR Nyheder.

Dong Energy ønsker ikke at kommentere den konkrete sag over for DR Nyheder, men siger, at man gerne samarbejder med Hjørring Varmeforsyning, men at man ikke ønsker at forhandle gennem medierne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109