Hofor etablerer havvandskammer til fjernkøling
Hele 99,97 procent af tiden strømmer det kolde vand fra Hofors to kølecentraler i Adelgade og Tietgensgade ud til kunderne.
I takt med, at stadig flere store ejendomme i København vælger at tilslutte sig den CO2-venlige fjernkøling, er der blevet behov for at udvide kapaciteten, så produktionen kan følge med.
- For at udnytte kølecentralen i Adelgade maksimalt har vi nu bygget et havvandskammer ved molen for enden af Sankt Annæ Plads. Der er tale om en større investering, men den vil også sikre en både mere effektiv og endnu grønnere produktion af fjernkøling mange år frem, forklarer Henrik Lorentsen Bøgeskov, der er chef for fjernkøling hos Hofor.
Lige nøjagtig hvor stor en investering, der er tale om er det ikke lykkedes Energy Supply at få oplyst, men den har været stor nok til havvandskammeret har øget effekten af kølecentralen i Tietgensgade med 21 MW til 46 MW.
5.715 kW nye kunder
Alene i 2016 er der tilsluttet 5.715 kW nye kunder, hvilket betyder, at udbygningen af køleproduktionen i kølecentralen derfor skal bruge mere havvand. For eksempel er Arp-Hansens Nye Hostel ved Vesterport, det gamle Post & Telemuseum, og Ingeniørhuset (IDA) kommet til som fjernkølingskunder i år.
- Tidligere sugede kølecentralen havvandet direkte ind fra havnen, men med det nye kammer vil vandet blive filtreret og pumpet ind til centralen. Det gør, at centralens mange maskiner vil kunne yde deres absolut bedste, idet vandmængden ved tryk kan forøges væsentligt i fht. en tilsvarende ledning, hvor vandet suges, slutter Henrik Lorentsen Bøgeskov.
Facts om havvandskammeret: Øget produktion: leverance af 46 MW effekt. 10 luger langs hele havvandsledningen sikrer, at komponenter kan udskiftes, og der kan foretages vedligeholdelsesarbejde, uden at der skal graves op. |
Artiklen er en del af temaet Fjernkøling.