23948sdkhjf

Nu produceres der el og varme i Lisbjerg

Aarhus kan dermed kalde sig selvforsynende.

Kraftvarmeproduktion med halm som brændsel og leverance til el- og fjernvarmenettene er kørt ind med succes, og aarhusianerne får nu også stabil grøn el og varme fra det biomassefyrede kraftvarmeværk i Lisbjerg.

Sammen med produktionen fra Studstrupværket og varmen fra affaldsforbrændingen gør det Aarhus selvforsynende.

- Det er en milepæl, at vi i Aarhus nu er selvforsynende med grøn energi. Sammen med den grønne energi fra bl.a. Studstrupværket og det nye biomassefyrede kraftvarmeværk leverer vi nu i kommunen tilstrækkeligt med grøn el og varme til, at vi kan dække vores eget forbrug, udtaler Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø.

Den nye driftssituation følger i hælene på sidste års grønne omstilling på Studstrupværket fra træ til halmpiller.

Fra juni og frem til fyringssæsonen starter, er værket i Lisbjerg væsentligste varmeproducent i Aarhus-området. Fra og med i år holder Studstrupværket sommerlukket for varmen, og i stedet styrer Aarhus Kommune varmen.

Indvielse efter sommeren
Anlægsarbejdet på det biomassefyrede kraftvarmeværk i Lisbjerg blev for nogle måneder siden ramt af konkurs hos hovedleverandøren B&W Energy med en forsinkelse af anlægsarbejdet og varmeproduktionen til følge.

Siden overtog Aarhus Kommune byggeledelsen og har arbejdet hårdt på for at få varmeproduktionen op at køre hurtigst muligt. Anlægsarbejdet er holdt inden for budgettet, men forsinkelsen ventes at koste varmekunderne omkring 45 mio. kr., svarende til engangs-stigning på 350 kr. for et standardhus.

Selvom anlægget nu producerer både el og varme til nettet vil der stadig være masser af aktivitet på den store byggeplads i Lisbjerg lidt endnu. Med energiproduktionen på plads, er der fokus på færdiggørelse og finish, både ude og inde.

Den officielle indvielse er planlagt til at foregå på den anden side af sommeren. 

Produktionsdata
• Indfyret effekt: 110 MW
• Røggaskondensering giver virkningsgrad over 103 procent.
• Elproduktion: 37 MW
• Varmeproduktion: 77 MW
• Brændsel: 230.000 ton pr. år
• Brændsel: 66 lastbiler med halm i døgnet
• Lagerkapacitet: 67 timer eller 3.168 halmballer
• Kan fyre op til 50 procent flis 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094