23948sdkhjf

Skat på el bremser vedvarende energi

Høje elafgifter bremser Danmarks udbygning inden for vedvarende energi, viser ny rapport, som foreslår, at regeringen sænker el- afgifterne. Energiminister Lykke Friis vil kigge på det.
Strukturen i vores nuværende energibeskatning forhindrer en effektiv gennemførelse af EUs klimamålsætninger.

Det største problem ved Danmarks beskatning af energiforbruget er overbeskatningen af el.

Det er konklusionen i en rapport fra analyseinstituttet Copenhagen Economics, som Dansk Energi har fået lavet, skriver Business.dk.

Stadig stigende beskatning
Mange forbrugere kunne få billigere varmt vand til deres bolig produceret med eldrevne varmepumper og med tiden udskifte deres benzindrevne bil med en eldrevet bil.

- Men den stadigt stigende høje beskatning af el bremser den udvikling, fordi afgiftsstrukturen medfører, at forbrugerne fastholdes i at bruge olie og gas til opvarmning og transport frem for at skifte til el, siger økonom Ulrik Møller fra Copenhagen Economics til Business.dk.

Harmonisering på afgifterne
Copenhagen Economics foreslår, at elafgifterne bliver lavere ved, at afgifterne på grøn el til opvarmning af private boliger og rumopvarmning i virksomheder bliver sænket til under afgifterne på olie og gas.

Et første skridt kunne være at sænke grønne elafgifter til varme til niveauet for fjernvarme.

For det andet bør der ske en harmonisering på afgifterne af naturgas, olie og benzin, således at afgifterne på naturgas og olie hæves til samme niveau som benzinafgiften.

- Som led i regeringens plan om at omstille Danmark til uafhængighed af fossile brændsler kommer vi helt sikkert til at se på vores energiafgifter. Vi skal finde balancen mellem på den ene side at fremme produktionen af grøn energi og på den anden side at sikre, at det hele tiden kan betale sig at spare på energien. Samtidig må der ikke komme et stort hul i statskassen. Man skal derfor ikke sætte næsen op efter, at vi generelt sætter energiafgifterne ned, siger klima- og energiminister Lykke Friis (V) til Business.dk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094