23948sdkhjf

Fjernvarmen er lun på køling

Det samlede danske kølebehov anslås at være omkring 9.500 GWh køleenergi og 6,8 GW kølekapacitet.

Fjernkøling er et område i vækst i Danmark. Lige nu er der kun en håndfuld af Dansk Fjernvarmes medlemmer, der tilbyder fjernkøling. Men inden for de kommende år vil fjernkøling være langt mere udbredt end i dag.

Om rundspørgen

Ud af Dansk Fjernvarmes knap 400 medlemmer har 180 deltaget i rundspørgen. 

Den anden halvdel af rundspørgen omhandler fjernvarmeselskabernes fremtidige investeringer.

Læs mere om den her

Det viser en rundspørge om fremtidige investeringer i fjernvarmen, som Dansk Fjernvarme har foretaget blandt sine cirka 400 medlemmer.

Her svarer hvert tiende selskab, at de enten forventer at etablere eller udvide med fjernkøling i løbet af de kommende fem år.

- Det er en ganske pæn interesse for en teknologi, der stadig er meget ny her i Danmark, og som i dag primært henvender sig til erhvervskunder. I dag er teknologien så udviklet, at en række selskaber går med konkrete planer for at investere i fjernkøling, udtaler vicedirektør i Dansk Fjernvarme Kim Behnke til Forsyning & Energi.

Stort potentiale for kulde
Det samlede danske kølebehov anslås at være omkring 9.500 GWh køleenergi og 6,8 GW kølekapacitet. Det viste analysen Køleplan Danmark, der blev udarbejdet af Rambøll og Aalborg Universitet for fra Dansk Fjernvarme. Analysen blev præsenteret i sommeren 2016.

Ifølge analysen vil det være økonomisk fordelagtigt at udbrede fjernkøling til knap halvdelen af behovet, nemlig 4.200 GWh køleenergi og 2.4 GW kølekapacitet. Hvilket vil føre til samfundsbesparelser på cirka 10 milliarder kroner. Og det er så det, der så småt er ved at ske nu.

- Men hvis vi skal indfri det store og lovende potentiale for fjernkøling i Danmark, så kræver det at kommunerne og fjernvarmeselskaberne får hjemmel i lovgivningen til at planlægge og udbygge med fjernkøling, siger vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

Mens det i Danmark i dag blot er 4 pct. af kølebehovet, der dækkes med fjernkøling, har Sverige henover de seneste 20 år udbygget på området, så mere end 40 pct. af behovet i dag kommer fra netop fjernkøling.

Artiklen er en del af temaet Fjernkøling.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098