Dansk Fjernvarme: BR20 skal væk fra vindmøller i forhaven
Bygningsreglementet 2010 (BR10) er et skridt på vejen mod at udnytte energien mere effektivt. Men BR20 skal have luset ud i fejlene ved BR10, lyder det fra Dansk Fjernvarme.
- Vi skal væk fra, at man kan kalde det lavenergihuse, fordi man laver supplerende energi ved hjælp en solfanger på taget eller en vindmølle i forhaven. Det gør nemlig ikke huset mindre energiforbrugende, siger afdelingsleder Mette Hansen fra Dansk Fjernvarme i en meddelelse.
Energiplanlægning og energikrav skal matche
Husene skal naturligvis bruge så lidt energi som muligt, for at bygge nye huse, der ikke er energioptimale vil være forkert i alle henseender. Men man skal ikke med lovgivningen risikere, at man gør hver enkelt husejer til energiproducent på egne anlæg for at få regnestykkerne til at gå op. Det er penge ud af vinduet for samfundet. Og man skal sikre, at energiplanlægningen for lokalområdet og bygningsreglementets energikrav matcher hinanden.
BR10 gør, at kollektiv energiforsyning ikke i alle henseender sidestilles med huse med vindmøller i forhaven eller små solvarmeanlæg på taget.
- Vi skal arbejde hen imod, at vi reelt ser et mindre energiforbrug. Den energi, vi bruger, skal bruges hensigtsmæssigt, siger Mette Hansen.
Enig med FRI
Dansk Fjernvarme er helt enig med Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) i, at det er glædeligt, at regeringen nu kigger på springet fra BR10 til BR20-regler. Dermed får man tid til at sikre det optimale grundlag for god helhedstænkning i energiplanlægningen og undgår at lave byggerier, som har samfundsøkonomiske negative konsekvenser i bar iver efter at bygge huse med påmonterede energianlæg.