23948sdkhjf

Ny dansk opfindelse renser vand med sollys

Konceptet er testet i landsbyer, flygtningelejre og slumområder i Østafrika. Nu stiler man mod masseproduktion.

Anders Løcke og Louise Ullmann, som studerer Arkitektur og Design på Aalborg Universitet (AAU) har designet et bedre og billigere system til at rense drikkevand i udviklingslande.

Produktet SolarSack er en særlig pose, som fyldes med fire liter vand og placeres i solen i fire timer. Ved hjælp af UVA- og UVB-stråler samt varmen fra solen bliver vandet renset for sygdomsfremkaldende bakterier. Derefter kan brugeren drikke vandet og genbruge posen til vandrensning.

Metoden er godkendt af Verdenssundhedsorganisationen WHO, som estimerer at mellem 99,9% og 99,999% af de sygdomsfremkaldende bakterier i vandet dør. De studerende har testet SolarSack i Kenya og Uganda med lokale brugere og organisationer og tilpasset den til deres behov. Og så er den billig.

- Vi regner med at en SolarSack kan produceres for under halvanden krone, transporteres og ende i hænderne på brugeren for under en dollar. Posen kan genbruges 150 gange, så det bliver væsentlig billigere end alternativerne, siger Louise Ullmann fra AAU.

Udviklet i Østafrika
Mere end 47 millioner mennesker i Østafrika har ikke adgang til rent drikkevand, og 80 % af alle sygdomme i regionen skyldes dårlige vand- og sanitetsforhold. Den mest udbredte måde at rense vand på i området er kogning, men det kræver kul eller træ, som både er dyrt og skadeligt for helbred og natur.

Med en pris på omkring en dollar stykket inklusiv distribution, så kommer SolarSack til at koste det samme som en spand kul. Men hvor en SolarSack giver mindst 500 liter rent drikkevand for en dollar, så rækker en spand kul til under 100 liter vand.

- Efter den første research i Uganda stod det klart, at brugen af kul og træ udgør en stor trussel mod naturen, og prisen på brændsel stiger i takt med at skovene ryddes. Derfor valgte vi at bruge sollys som ressource til vandrensning. Det har de rigeligt af i Afrika, og det er gratis, siger Anders Løcke fra AAU.

På vej til masseproduktion
Den 21. juni vandt SolarSack den danske udgave af konkurrencen Climate Launchpad for grønne startups. Dermed går de videre til den internationale finale på Cypern til oktober, hvor de kan vinde finansiering og hjælp til at videreudvikle projektet.

De to studerende bag projektet er netop blevet færdige med deres uddannelse på AAU, og Anders Løcke vil nu arbejde fuld tid som CEO i SolarSack. Han er blevet tilbudt et samarbejde med Access2innovation i Aalborg, som netop specialiserer sig i bæredygtige løsninger og forretningsudvikling i Afrika. Også Røde Kors har vist interesse i projektet.

-Røde Kors Kenya er både værdifuld som sparringspartner nu og senere som kunde, så vi er rigtig glade for, at de er interesserede i at samarbejde. En etableret NGO som dem har evnen til at få SolarSack ud til alle de afkroge af landet, hvor der er brug for vandrensning, siger Anders Løcke fra AAU og SolarSack.

Anders Løcke skal nu tale med flere organisationer, der arbejder med udvikling og salg af produkter til nødhjælp. Planen er at sætte SolarSack i produktion og distribuere produktet til NGO’er og private i Østafrika.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094