Asnæsværket bygges om for 1,2 milliard
I 2015 gav Energistyrelsen tilsagn om en støtte på 422 mio. kr. til konverteringen fra kul til træflis på Asnæsværket. Støtten var betinget af EU-Kommissionens godkendelse.
Markant CO2-reduktion Omstillingen fra kul til træflis på Asnæsværket resulterer i en årlig CO2-reduktion på op til ca. 800.000 tons. Det svarer til den årlige CO2-udledning fra mere end 400.000 biler og bidrager dermed markant til Danmarks grønne omstilling. |
Den kom altså i sidste uge, godkendelsen, og nu har Dong Energy taget den endelige investeringsbeslutning, der sætter gang i det 1,2 mia. kroner dyre byggeri.
Det er en 20-årig aftale mellem Novo Nordisk, Novozymes, Kalundborg Forsyning og Dong Energy, der skal skabe et bæredygtigt fundament for ombygningen af Danmarks største kulfyrede kraftværksblok.
- Jeg er rigtig glad for, at vi nu har indgået en aftale om Asnæsværket. Fremtiden tilhører vedvarende energikilder som vind, sol og biomasse. Derfor udfaser vi al brug af kul på vores kraftværker frem mod 2023, og beslutningen, som vi har truffet sammen med vores kunder, er et vigtigt skridt på vejen, siger Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i Dong Energy.
Ny kedel & transportsystemner
Asnæsværket består i dag af to blokke. Blok 2 og blok 5, som begge fyrer med kul. Blok 2 blev bygget i 1961 og har en kapacitet på 142 MW el og i alt 193 MWth fjernvarme og procesdamp. Blok 5 blev bygget i 1981 og er Danmarks største kraftværksblok med en kapacitet på 640 MW el og 308 MWth fjernvarme og procesdamp.
Det nye træflisfyrede anlæg, som nu skal bygges, har en kapacitet på 25 MW el og i alt 129 MWth fjernvarme og procesdamp.
Ombygningen koster som sagt 1,2 mia. kroner, og for de penge får man lidt af hvert.
- Vi skal blandt andet bygge en ny flisfyret kedel, en ny turbine og nye transportsystemer, der skal fragte flisen fra skib til lager og ind til kedlen. De nye dele bliver koblet sammen med den eksisterende infrastruktur på kraftværket, så der både kan blive sendt damp, fjernvarme og strøm ud til kunderne, forklarer Carsten Birkeland Kjær fra Dong Energy.
Kontrakter snart i hus
Selvom man ”lige” har taget investeringsbeslutningen, så er Dong Energy altså ret langt i planlægningen.
- Alle større leverandører er fundet, og kontrakterne bliver indgået i løbet af de kommende dage og uger. Vi kan ikke nævne navne, før der er skrevet under på aftalerne, oplyser Carsten Birkeland Kjær.
Ombygningen gør, at Asnæsværket med udgangen af 2019 vil kunne levere damp, fjernvarme og el fra bæredygtig træflis, der hovedsageligt kommer fra restprodukter som grene, kviste og udtyndingstræer.