23948sdkhjf

10 nordjyske værker vil investere for 750 millioner kroner

Ny teknologi skal fortrænge naturgassen og reducere CO2-udslippet.

På Boulevarden 13 hos House of Energy i Aalborg sidder Hanne Skovby og arbejder på at færdiggøre en ansøgning til Den Europæiske Investeringsbanks pulje ELENA.

ELENA yder støtte til teknisk rådgivning til de fjernvarmeværker, der kan og vil give tilsagn om at gennemføre investeringer i teknologi, der kan reducere CO2-udledningen. Fjernvarmeværkerne skal samlet set binde sig for investeringer for over 250 mio. kr., ellers støtter Elena ikke.

Tidligere var det også i det leje, at Hanne Skovby forventede, at de nordjyske værker ville lægge sig. Men i løbet af sommeren har det vist sig at de nordjyske værker er helt utroligt investeringslystne.

- Vi arbejder med 10 værker, som sammen har givet tilsagn om at gennemføre investeringer for 750 millioner kroner, siger en glad og overrasket Hanne Skovby. 

Inden efterårsferien
House of Energy er netop blevet prækvalificeret, og skal derfor have indsendt ansøgningen til ELENA så hurtigt som muligt. Hanne Skovby vurderer, at den er skibet afsted inden efterårsferien og håber derefter, at den endelige kontrakt med ELENA er i hus i løbet af første kvartal af 2018.

- Nu er der jo ikke noget, der er givet på forhånd. Men i og med, at dette ikke er et evalueringsprojekt, hvor man har en lille pose penge til mange projekter, men i stedet en stor pose penge, man har svært ved at få brugt, så er sandsynligheden for, at vi får penge ret stor, siger Hanne Skovby. 

Når EU bevilliger støtten til projektet vil House of Energy oprette et tre-årigt projektsekretariat, hvor man vil håndtere kommunikationen med EU, indkøb af teknisk bistand fra eksterne rådgivere til værkerne, erfaringsudveksling samt sparring med andre Elena-projekter, herunder et ELENA-projekt i Region Midtjylland, der er ved at være godt i vej.

Lidt af hvert
Selvom Hanne Skovby holder de ti værkers identitet tæt på kroppen lidt endnu, så fortæller hun dog, at der blandt værkerne er en overvægt af naturgasdrevne værker, der gerne vil væk fra naturgassen, mens projekternes karakter er utroligt forskellige.

- Nogle vil gerne have en blanding af teknologier og mangler at finde ud af hvilke. Så er der dem, der har besluttet sig for, hvad de vil, men mangler konkrete beregninger, fortæller Hanne Skovby og tilføjer:

- Derudover er der også værker, der vil fra naturgas over på biomasse – eller to værker, der vil have fælles produktion, men mangler beregninger, der kan føre til etablering af en ny transmissionsledning. Sidst men ikke mindst er der også konvertering af naturgasområder og olielandsbyer til fjernvarme.

Fælles for projekterne er dog at de skal være bæredygtige og reducere CO2-udledningen.

Kun til teknisk bistand
ELENA yder ikke støtte til den endelige anlægssum - kun til teknisk rådgivning.

Hanne Skovby fortæller, at man ansøger om støtte på 30 mio. kr. i alt til de ti projekter og deres samlede investeringsum på 750 mio. kr.

- Til det største projekt søger vi godt 9 mio. kroner hjem, mens flere ligger på cirka 6 mio. kr., fortæller Hanne Skovby, der ikke kan fortælle hvor henne i regionen, der skal sættes ind.

Blot at de ti projekter fordeler sig på 6 forskellige kommuner i Region Nordjylland.

Om Elena 

Som led i bekæmpelsen af klimaforandringer har EU via den europæiske investeringsbank (EIB) etableret et tilskuds- og låneprogram kaldet ELENA (European Local Energy Assistance).

EU støtter investeringer, der reducerer CO2 udledningen, med op til 90 % af udgifterne til teknisk rådgivning.

De samlede tilskud kan dog højest andrage 5 pct. af anlægsinvesteringerne i det enkelte projekt. 

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047