23948sdkhjf

Ny analyse lægger op til 5.000 MW sol

Fem anbefalinger skal bringe solcellerne ud af det politiske vadested.

Hvis Danmarks energisystem skal være forssilfrit i 2050 så kommer man ikke uden om at vind og biomasse skal have følgeskab af sol.

Solceller – en del af fremtidens energisystem

Analysen ”The role of photovoltaics towards 100 % renewable energy systems – based on international market developments and Danish analysis” er udarbejdet af Brian Vad Mathiesen, Andrei David, Silas A. Pedersen, Karl Sperling, Kenneth Hansen, Henrik Lund, Joana Neves og Steffen Nielsen fra Aalborg Universitet. 

Analysen er lavet som led i projekterne PV Active Roofs and Facades og Low Cost Active House BIPV, der er støttet af ForskVE.

Så lyder det fra Aalborg Universitet, der netop har offentliggjort en analyse på solcelleområdet.

Der er behov for at solcellerne kommer mere i fokus og for at styrke marekdet skal der ændres på flere års ustabil politik og skiftende regler.

- De seneste års stop-and-go-politik har sat en effektiv stopper for udbygningen af solcelleanlæg i Danmark. Det kan betyde, at omstillingen til et fossilfrit energisystem i 2050 bliver dyrere – og at vores forbrug af fossile brændsler og biomasse bliver højere og strækker sig længere end nødvendigt. Derfor skal vi allerede nu sætte gang i udbygningen af solceller – og det kræver frem for alt ny lovgivning på området, siger Brian Vad Matthiesen, professor ved Institut for Planlægning på Aalborg Universitet.

Han har været med til at lave analysen, hvor der gives konkrete anbefalinger til udbygningen af solcelleanlæg i de kommende år.

5.000 MW

Danmark skal videre fra det politiske vadested og tage del i den rivende globale udvikling der sker på solcelleområdet i disse år. Vejen hertil går gennem langsigtet planlægning og udvikling frem mog 2050.

En af anbefalingerne fra Aalborg Universitet er at der bør bygges solcelleanlæg på tage fremfor marker. Mulighederne for at sætte solceller på Danmarks tage er store og tagene kan bære langt over den nødvendige kapacitet. Det anbefales derfor, at der fremover bygges tagbaserede solcelleanlæg, således at den samlede solcellekapacitet kommer op på 5.000 MW, hvilket er fem gange den nuvværende kapacitet.

Flere solceller på tagene vil desuden give bykommuner en mulighed for at engagere sig i omstillingen af energisystemet, da der er størst potentiale for tagbaserede solcelleanlæg i tæt bebyggede områder. 

De øvrige anbefalinger handler om en forenkling af administration og lovgivning på området, for at gøre det nemmere at bygge solceller. Aalborg Universitet anbefaler blandt andet, at den såkaldte nettomålerordning skiftes ud. 

Aalborg Universitets fem anbefalinger kort 

1) Ny ordning, der afkobler produktion og forbrug: den nuværende nettomålerordning bør udskiftes med en ny ordning, der adskiller produktion og forbrug af el. 

2) Solceller ud af bygningsreglementet: solceller bør ikke længere indgå som en del af bygningers energiramme. 

3) Ny pulje til tagbasererede solceller: en årlig udbudspulje, der kan sikre en bæredygtig og gradvis udbygning af tagbaserede solceller. Puljen kan i de første år være mindre, men i løbet af en femårig periode bør puljen komme op på 150 MW om året, i takt med at kompetencer udvikles og priserne på solcelleanlæg falder.

4) Fokusér på de store tage og lokalt medejerskab: store tage bør prioriteres over små tage for at fremme de mest effektive løsninger. Derfor anbefales minimumsgrænse i hvert bud. Lokale fællesanlæg med mange ejere bør være en reel mulighed i udbudspuljen.

5) Mindre administration: for at de bedste placeringer udnyttes, skal de administrative procedurer være på et minimum. For eksempel bør nye anlæg være uafhængige af bygningers ejerforhold og de samme vilkår bør gælde for virksomheder, parcelhusejere, kommuner, boligselskaber og andre organisationer.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125