23948sdkhjf

Ny lov kan betyde, at 200.000 gadelygter skal udskiftes inden 2015

Udskiftningen, af lyskilder og armaturer vil koste op mod en milliard, viser beregninger foretaget af DONG Energy
Indenfor et år fjerner EU's energi- og miljøkrav 1-pulver-lysrør, og i 2015 kommer turen til kviksølvslamper, som findes i minimum 200.000 gadelamper.

Arbejdet skal i gang allerede nu
Regningen for de skærpede energi- og miljøkrav falder i vidt omfang på kommunerne. For at leve op til kravene i 2015 er vurderingen, at kommunerne allerede nu må påbegynde arbejdet. Stramme budgetter betyder dog, at de nødvendige udskiftninger af gadebelysning ofte nedprioriteres.

– Jeg ved godt, at kommunerne er pressede økonomisk, men nu er der i hvert fald sat en deadline, så de ikke kan blive ved med at udskyde beslutningen om at forholde sig til gammelt belysningsmateriel, siger belysningsingeniør, Erik Petersen til fagbladet Elektra.

LED-belysning er løsningen
Midlertidige løsninger, som blandt andet DONG Energy arbejder med, indebærer at udskifte kviksølvsbelysningen med elsparepærer. Det er dog en kortsigtet løsning. Pærernes levetid er begrænset, og de nye energi- og miljøkrav betyder under alle omstændigheder, at lysmasternes forkobling skal skiftes med energieffektive, elektroniske udgaver.

Alt tyder på, at løsningen bliver LED-belysning. Teknologien er dog fortsat dyr i anskaffelse, ligesom den er forbundet med visse problemer. Det til trods er det den bedste lysning på sigt.

- Jeg tror, at man inden for et år vil have løst en del af problemerne, og derefter kan man måske nogle steder gå den direkte vej og indføre LED gadebelysning, men i en række tilfælde vil man være nødt til at arbejde med overgangsløsninger, siger Erik Petersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.656