23948sdkhjf

KNX-teknologi holder energiforbruget nede i nybygget børnehave

MJ Elektro har stået for at installere et intelligent styringssystem baseret på KNX-teknologi fra Schneider Electric i børnehaven Essendal i Glostrup
Energibesparelse og innovation går hånd i hånd ved Essedal, hvor Glostrup Kommune snart åbner sin nye, 1.225 m2 store børneinstitution. Byggeriet, der er det første af sin art i Glostrup kommune, er projekteret som passivhus, der kræver, at bygningen lever op til de allerstrengeste krav inden for energieffektivitet. Kommunen forventer at spare omkring halvdelen af energiforbruget set i forhold til et byggeri uden moderne teknologier.

Essedal er fremtidens byggeri
Nøglen til det lave energiforbrug er intelligent styring af lys, varme og ventilation og med en avanceret KNX-installation fra Schneider Electric til netop den opgave, kan man roligt sige, at fremtiden er flyttet ind i det nye byggeri. For at synliggøre energiforbruget, sendes alle relevante data om institutionens energiforbrug løbende over netværket til Glostrup Kommune. Forbruget kan desuden ses på en computerskærm i institutionen, hvor forældre og medarbejder kan følge med.

- Byggeriet er projekteret med nogle meget klare krav til overvågning og styring af energiforbruget. Med en fælles intelligent styring samt overvågning af lys, varme og al øvrig teknik i husets opnår vi de bedste betingelser og muligheder for at spare på energien, fortæller Palle Jensen, direktør i MJ Elektro, der har stået for installationen, og som anbefalede KNX-løsningen til rådgiveren og bygherren.

Intelligent løsning med grønne kontakter
Løsningen består bl.a. af KNX loftPIR-enheder med dagslyssensor, multifunktionstryk i LK FUGA-design med display og integration til både DALI-lysstyring, varmestyring og ventilation. Dagslysstyringen betyder, at lyset i institutionen altid er på et behageligt niveau, samtidig med, at der ikke bruges energi på tændt lys i tomme rum, eller når solen skinner fra en skyfri himmel.

Sammen med CO2-målere på væggene sørger KNX-systemet også for at skrue op og ned for ventilationen, og varmestyringen sikrer en behagelig temperatur inden døre uden unødigt energispild. Desuden har Schneider Electric leveret OptiLine-installationskanaler med LexCom-datanetværk og grønne kontakter, der eliminerer det dyre standby-forbrug fra elektriske apparater.

Installatørernes rolle bliver mere teknisk
Palle Jensen, MJ Elektro mener, at det er vigtigt for installatører at få KNX-kompetencer for at ruste sig til fremtiden.

- KNX er relativt nyt for os som installationsvirksomhed, men det har vist sig, at det slet ikke er så svært at komme i gang med KNX, når først man har sat sig ind i det og fået kridtet banen op. Der kommer mere og mere intelligens ind i bygningerne, og jeg tror på, at installatørernes rolle i fremtiden bliver mere teknisk. Vi skal ikke kun være dem, der trækker ledninger rundt i bygningerne, siger Palle Jensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078