Året der gik: Her er de mest læste artikler
Der gik lidt for meget konkurs i den i året, der er gået, hvilket listen over de mest læste artikler i 2017 vidner om.
Aalborg Engineering
Nærmest inden nytårsklokkerne var ringet af tikkede nyheden om Aalborg Engineerings konkurs ind.
- Konkursen skyldes, at man over en årrække simpelthen ikke har været i stand til at tjene penge nok, og at man ikke har haft en tilstrækkelig ordreindgang, lød forklaringen fra kurator Poul Viggo Bartel Pedersen.
Aalborg Engineerings medarbejdere blev spredt for alle vinde – en del kom til Aalborg Energie Technik og ingeniørvirksomheden Adding. Konkursboet blev senere købt af Control Process – en polsk virksomhed som tidligere har arbejdet sammen med Aalborg Engineering.
Ud i kulden
Senere i januar fyrede Vølund sin topchef John Veje Olesen, som havde ledet selskabet succesfuldt siden 2004. I de senere år led selskabet noget under Amager Bakke, hvor man i oktober 2016 tog en nedskrivning på 212 millioner kroner.
Vølund har været en del tid om at finde John Veje Olesens efterfølger – men her i begyndelsen af december kom det frem, at Vølund fremover skal ledes af hollandske Koen W. Bogers.
Flere konkurser
Den 3. februar ramte nyheden om B&W Energys konkurs Energy Supply.
- Konkursen skyldes en flerhed af problemstillinger. Faldende ordretilgang, et stærkt underskudsgivende projekt i Aarhus, og den omstændighed, at man ikke har fået likviditet retur fra sit moderselskab, fortalte kurator Lars Skanvig, advokat og partner hos Plesner til Energy Supply.
Nærmest samtidig med B&W Energy-konkursen kom det frem, at Burmeister & Wain Scandinavian Contractor A/S (BWSC) overtog kedelproducenten, Burmeister & Wain Energy, (BWE).
Der havde været en insolvensbehandling af BWE i gang siden midt januar. Det skyldtes faldende ordretilgang, et stærkt underskudsgivende projekt i Århus, og omstændigheden, at man ikke havde fået likviditet retur fra sit moderselskab.
Skæbnesvangre juni
Juni-måned blev en skæbnesvanger måned for daværende direktør for energiselsskabet Ewii Knud Steen Larsen og solcellevirksomheden Munk Energy med base i Aalborg.
Knud Steen Larsen blev fyret den 13. juni 2017 efter måneders kritik og rygter. Han har siden taget til genmæle og kalder det det største justitsmord i dansk erhvervsliv i nyere tid.
Solcellevirksomheden Munk Energy blev sidst i juni begæret konkurs af medarbejderne, da selskabet ikke kunne indfri lønkrav til medarbejderne.
Men Andreas Nyboe Munk, som stod i spidsen for Munk Energy kom ikke til at være arbejdsløs længe. I spetember kom det frem, at Phønix Tag Energi havde købt dele af konkursboet efter solcellevirksomheden, opretttet et nyt selskab Munk Energy Danmark Aps og indsat Andreas Nyboe Munk som direktør.
Et svært år for kraftværkseksperterne
I august måtte også kraftværkseksperten Weiss i Hadsund kaste håndklædet i ringen.
Medarbejderne fra selskabet røg til ingeniørvirksomheden Adding og via Industrivarme til Verdo i Randers. Weiss genopstod dog senere i en mindre og mere komprimeret udgave.
- Vi har overtaget alle de aktiver, der var i Weiss A/S – et komplet reservedelslager, server med dokumentation og tegningsmateriale på alle tidligere Weiss-projekter og den samme lokation Norgesvej 1 i Hadsund. Også en del medarbejdere er kommet med over i det nye Weiss, blandt andet servicemedarbejdere med kompetencer i kundernes anlæg, fortalte den nye mand ved roret Kenneth Iversen.
Lidt mere opløftende
Der har da også været plads til og interesse for de mere opløftende nyheder i året, der er gået.
Virksomheden Heliac gjorde i juni måned klar til at opstille 2 MW af sit nyudviklede solfanger-anlæg ved E.Ons varmeværk i Lendemarke på Møn.
Heliacs solfanger virker som et stort brændeglas. Solfangerens linse består af en fokuserende plastfolie, der klæbes på en glasplade. Solens stråler fokuseres gennem glasset ned på en varmeveksler, der sidder to meter bag glasset, hvor der også løber et rør med en varmebærende væske.
Solfangeranlægget lader dog vente på sig, og her med udgangen af 2017 venter man stadig på en byggetilladelse.
Pris til solcelletag
Fra nyudviklede solfangere til et nyudviklet solcelle-tag.
Virksomheden Innogie i Ikast har udviklet en solcelleløsning, hvor solcelle-panelerne udgør selve taget og som er lige en tand længere fremme i processen end Elon Musk. Her er løsningen nemlig allerede i produktion og selskabet vandt i juli den internationale pris IF Design Award.
Innogies kan andet og mere end hente priser til huse. I september fik selskabet et økonomisk rygstød, da Danmarks Grønne Investeringsfond investerede et større millionbeløb i selskabet.
Da Dong blev til Ørsted
Dong Energy var i oktober 2017 blevet for grøn til sit navn – og under stor bevågenhed kunne direktør Henrik Poulsen på et live-streamet stormøde afsløre, at koncernens nye og grønnere navn var Ørsted.
Mens det her sidst på året var en særlig spektakulær ordre til Siemens Gamesa, der trak læsere til.
Vattenfall bestilte simpelthen 113 af Siemens Gamesas 8 MW-møller til havmølleparkerne Kriegers Falk, Vesterhav Syd og Vesterhav nord – der med en samlet kapacitet på 1 GW vil kunne levere strøm til en million danske hjem.