23948sdkhjf

Giganter tilfredse med klimaforhandlinger

Danfoss og Vestas ser muligheder for øget grøn eksport efter afslutningen på den internationale klimakonference, COP16, i Cancun i Mexico
Udfaldet af COP16, Cancun-aftalen, er bedre end erhvervsfolk og politikere frygtede. Aftalen indeholder flere punkter, som giver forventninger om øget eksport.

Blandt andet oprettes en grøn fond, hvor de rigeste lande skal indbetale 30 mia. kr., til hurtig klimastøtte til ulandene for perioden 1010-2012.

Forskellige tolkninger af aftalen
Udfaldet til trods er der ikke enighed om, hvad resultaterne vil betyde for eksport og erhvervsmuligheder.

- Jeg vil mene, at resultatet i Cancun er tilfredsstillende, de politiske muligheder og forhandlingsklimaet taget i betragtning, siger den adm. Direktør i Danfoss, Niels B. Christensen, til Børsen, og fortsætter:

- Danfoss har gennem lang tid været stærkt fokuseret på klima og energi. Det er i realiteten grundlaget for hele vores forretningsstrategi, så forløbet i Cancun ændret intet ved vores fremdrift på det område, men det kan forhåbentlig medvirke til, at hastigheden i den global udvikling sættes lidt i vejret.

Mere positiv i sin tolkning af resultaterne er man ved Vestas. Særligt udsigten til snarlige forhandlinger om en international markedsbaseret mekaniske for handel med CO2-kreditter, samt finansiel og teknologisk støtte til kampen mod skovfældning tages der godt imod.

- Det er positivt for os som teknologileverandør, at man nu går fra at diskutere principper til at diskutere reelle løsninger, og jeg mener på den baggrund, at det er realistisk at forvente, at en del lande nu begynder at trække i samme retning på klimaområdet, siger Vestas-direktør, Peter Brun.

Mulighed for bindende aftaler på et senere tidspunkt
Mens der er uenighed om i hvilket omfang, Cancun-aftalens resultater i sig selv skaber vækstmuligheder, ser topfolkene begge positivt på kommende klimaforhandlinger.

Eksempelvis udeblev Vestas største ønske for COP16; en global afgift på CO2. Vejen er dog banet for, at det kommer på bordet ved de næste års forhandlinger i Sydafrika.

- De største udeståender er intakte, men det også naivt at tro på et slags Big Bang. Det er med de små skridts metode, at man skal nå frem til resultater på klimaområdet, forklarer Peter Brun.

Samme holdning gengives hos Niels B. Christensen, som fremhæver behovet for fremover at fokusere på det store uudnyttede potentiale, energiteknologi indeholder, i forhold til klimamålsætningerne.

- Vejen er rent politisk banet for, at der igen kan tales om en bindende aftale i Sydafrika næste år, og dermed er opmærksomheden i et vist omfang kommet tilbage på et fornuftigt niveau rent politisk, siger Niels B. Christensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141