Holland op i grønt gear
Holland er et stort energiland med betydelig produktion af naturgas. Samtidig er Rotterdam et globalt knudepunkt for handel med olie, gas og kul. Men hold godt øje med Holland. Lige nu gennemlever landet et markant energipolitisk skift, som får stor betydning for danske energiteknologiske virksomheder.
Holland har siden 1960’erne baseret sin energiforsyning på sine betydelige forekomster af gas. Men produktionen af gas falder, og efter en række mindre jordskælv nær gasfelterne i det nordlige Holland er der nu et voksende folkeligt pres for at skrue hurtigere ned for gasproduktionen og omstille energisystemet.
Hollands nye regering har i oktober fremlagt sine klimamål. I 2030 skal udledningen af drivhusgasser være hele 49 pct. lavere end i 1990. Samme år skal alle kulkraftværker være lukket, og kun CO2-fri køretøjer må sælges. Med disse mål kommer Holland blandt EU’s frontløbere i den grønne omstilling.
Holland mener det
Ved et nyligt besøg i Holland kunne jeg og de øvrige medlemmer af bestyrelsen for DI Energi konstatere, at Holland nu sadler om i retning af grøn energi. Industriens og energiens organisationer, regering og virksomheder fortæller samme historie om et skift i grøn retning.
Men hvordan vil Holland så omstille sin økonomi? Og er det overhovedet muligt for landets tunge industri, store transportsektor og gasbaserede energisektor at omstille sig så hurtigt? Blandt instrumenterne i regeringens plan er lagring af CO2 i undergrunden. Her er der dog stor usikkerhed om, hvordan det kan gøres og til hvilken pris.
De øvrige grønne tiltag omfatter vindkraft og energieffektivisering i industri og bygninger. Og her kommer den danske energibranche ind i billedet. Vi hilses velkommen med vores teknologier, løsninger og mangeårige erfaring, som Holland nu kan drage nytte af. Og helt konkret har vi set en femdobling (!) af dansk eksport af energiteknologi til Holland over de seneste to år. Holland blev i 2016 energibranchens næststørste eksportmarked med en eksport på hele 7,1 mia. kroner svarende til 9,3 pct. af branchens eksport.
Vind med mere
Vindkraft fylder godt i den statistik, og besøg på WindEurope’s konference i Amsterdam vidnede om et stort dansk aftryk på vindudbygningen på land og særligt offshore. Her gør danske leverandører det godt, og der er mere på vej. Blot 5,8 pct. af Hollands energiforbrug stammer i dag fra vedvarende energi, og vindkraft forventes at vokse stærkt i de kommende år – blandt andet takket være store offshore-vindprojekter. Men også på andre felter som biomasse, fjernvarme og energieffektive teknologier er der bud efter dansk ekspertise og produkter.
Hollands nye grønne ambitioner sender et klart signal for danske leverandører af viden og teknologi. Holland har sat sig et ambitiøst mål. At nå det kræver involvering af mange gode kræfter - også fra Danmark. Sammenholdt med det i øvrigt positive erhvervsklima i Holland tøver jeg ikke med at anbefale kollegerne i energibranchen at give Holland særlig opmærksomhed i den kommende tid.