23948sdkhjf

DONG vil investere milliardbeløb i boreplatform

Frygt for uforudsete investeringer sætter en stopper for planer om samarbejde med Maersk.
Maersk og DONG’s samarbejder i dag om olieproduktion i Trym-feltet i Nordsøen, hvorfra DONG leder sin produktion til Maersk’s Harald platform. Samarbejdet skulle have dannet grundlaget for DONG’s fremtidige olie- og gasproduktion i Trym-feltet, men DONG fravælger nu løsningen.

Potentielle udgifter forbundet med at anvende Harald-platformen gør det mere attraktivt i stedet at investere i en helt ny platform i Hjerm-feltet.

- Vi har forhandlet med Mærsk længe, men i sidste ende var det vores vurdering, at en selvstændig Hejre-platform var den mest robuste løsning,« siger Dong Energys oliechef, Søren Gath Hansen, til Børsen.

Den endelige beslutning træffes i 2011, når investeringsforslaget forelægges DONG’s bestyrelse.

Løsninger koster det samme
Vurderingen af Hejre-feltets kapacitet er, at det indeholder 179 mio. olieækvivalenter fordelt på 100 mio. tønder olie og 10 mia. kubikmeter gas. Feltets størrelse betyder, at der ville være store omkostninger forbundet med at udlægge rørledninger til Maersk’s Harald-felt samt til nødvendige udbygninger af platformen der. I stedet vil DONG’s ledelse konstruere en ny platform i Hejre-feltet.

- Løsningen via Mærsks platform gav os af tekniske grunde et uklart billede af fremtidige omkostninger, og derfor vælger vi at bygge vores egen platform, forklarer Søren Gath Hansen.

DONG’s står med 60 procent af licensen på Hjerm-feltet, hvor omkostninger forbundet med en ny platform samt de nødvendige anlæg på land ventes at blive på 10. mia. kr.

- Min vurdering er, at vores omkostninger reelt bliver de samme, om vi indgik samarbejdet med Mærsk eller bygger platformen selv, siger Søren Gath Hansen.

Fremtidigt samarbejde en mulighed
Samarbejde med DONG og andre om brug af infrastrukturen i Nordsøen er en del af Maersk’s strategi.

- Vi har en ambition om at forlænge vores produktion i Nordsøen så længe som muligt. Blandt andet forsøger vi at udnytte vores eksisterende infrastruktur optimalt ved at lade andre operatører benytte vores platforme, siger Torben Nørgaard, direktør for Mærsk Olie og Gas’ kommercielle gasforretning.

Parterne slår fast, at de skilles uden problemer, og fremtidigt samarbejde er en mulighed.

- Vi kan så konstatere, at Dong Energy og Bayerngas har valgt at bygge deres egen platform på Hejre. Men det ændrer ikke ved, at vi fremover ønsker, siger Torben Nørgaard.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094