23948sdkhjf

Redningsplanen på Amager Bakke er kuldsejlet – kæmperegning truer

Den langsigtede økonomiske redningsplan, der skulle forhindre milliardtab på københavnernes nye, store affaldsanlæg Amager Bakke, er kuldsejlet, skriver Finans.

Det står klart, efter at Københavns Kommune har opgivet planerne om at flytte tonsvis af affald fra Vestforbrænding i Glostrup til Amager Ressourcecenter (ARC), der driver det nybyggede affaldsanlæg på Amager i København.

Problemet er, at det 4 mia. kr. dyre Amager Bakke er blevet bygget alt for stort og dyrt i forhold til københavnernes affaldsmængder. Nu mangler der affald for at få anlæggets økonomi til at hænge sammen, og det bliver altså ikke affaldet fra Vestforbrænding, der skal være med til at begrænse tabet.

- Det betyder, at der skal laves en ikke ubetydelig revision af genopretningsplanen, erkender ARC’s bestyrelsesformand Lars Weiss (S) over for Finans.

Problemerne på Amager Bakke blev tydelige for politikerne i de fem ejerkommuner, da konsulenthuset PWC i foråret 2016 regnede sig frem til, at anlægget styrede mod et tab på 1,9 mia. kr.

Borgmestrene i de fem ejerkommuner gik sammen og udarbejdede en redningsplan, som skulle forhindre milliardregningen til borgerne.

Planen gik bl.a. ud på at importere omkring 100.000 ton britisk affald og køre 45.000 ton københavnsk husholdningsaffald til Amager i stedet for Glostrup fra 2026.

Men det vil de øvrige kommuner i ejerkredsen bag Vestforbrænding ikke være med til, og nu har Københavns Kommune konkluderet, at det bliver for dyrt for kommunen at trække sig ud af Vestforbrænding og sende affaldet til Amager.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), har valgt at svare skriftligt på spørgsmålet om, hvad han nu vil gøre for at forhindre en kæmperegning til københavnerne.

- Der er tid til at finde løsninger, og Københavns Kommune arbejder sammen med de øvrige ejerkommuner i ARC stadig for at finde en løsning, som kan forbedre den langsigtede økonomi i ARC. Mit mål er naturligvis at sikre, at der ikke bliver en ekstraregning til forbrugerne, skriver Frank Jensen.

Hvis ikke politikerne finder en model til at lappe hullet i redningsplanen, ender regningen hos borgerne i form af et højere affaldsgebyr, fastslår professor Brian Vad Mathiesen fra Institut for Planlægning på Aalborg Universitet.

- En beslutning om for stort et anlæg er mangel på rettidig omhu. Man burde have besluttet sig for et mindre anlæg, som jeg og andre påpegede for år tilbage, siger Brian Vad Mathiesen til Finans.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094