23948sdkhjf

Stor opbakning til planer om nationalt center for energilagring

Vi skal have mere vedvarende energi i vores energisystem for at begrænse temperaturstigningerne fra den globale drivhuseffekt mest muligt. Det er en kendsgerning, som ligger til grund for energiplanlægningen ikke bare i Danmark, men også i Europa og det meste af den øvrige verden. For få år siden kunne det synes som en håbløs opgave, men i dag er prisen på solceller og vindmøller faktisk kommet så langt ned, at prisen på bæredygtig elektricitet i mange sammenhænge kan måle sig med el fremstillet af kul og andre fossile kilder.

Men i takt med udbredelsen af sol og vind kommer der nye udfordringer for energisystemet: Vi kan ikke regulere produktionen af sol og vind (der svinger som solen skinner og vinden blæser) op og ned efter forgodtbefindende. Derfor bliver det afgørende at have effektive lagringsteknologier, der kan udjævne udsvingene i produktionen og gemme energien til der er behov for den.

Danmark er med langt fremme internationalt inden for forskningen i effektive energilagringsteknologier, hvilket ikke bare er godt for klimaomstillingen, men også vil betyde nye eksportmuligheder for danske virksomheder.

Under overskriften ‘Energilagring i Danmark – perspektiver og muligheder’ mødtes danske energivirksomheder og forskningsinstitutioner den 21/3 2018 for at drøfte behovet for et stærkere samarbejde. Anledningen var et møde arrangeret af Akademiet for Tekniske Videnskaber i samarbejde med DTU Energi.

På mødet fortalte to store danske energivirksomheder, Ørsted (tidl. Dong) og Vestas, om deres syn på mulighederne.

Lead business developer Michael Paludan-Müller Nylykke fra Ørsted kunne fortælle om en strategisk satsning på energilagring, der skal bidrage afgørende til firmaets vision om en verden udelukkende drevet af grøn energi. Ørsted ser en øget modenhed i energilagringsindustrien og forventer at have investeringsmuligheder på over 9 mia. dollar frem mod 2025.

Vestas har også ændret sin vision afgørende, som Lead engineer Mads Blumensaat opridsede: Fra at være en firma der sælger vindmøller, til en energivirksomhed der tilbyder hybride løsninger, baseret på vind, sol og energilagring som en samlet enhed. Vestas er i gang med at opføre den første af sådanne løsninger i Australien, hvor Kennedy Energy Park med 43 megawatt (MW) vind, 15 MW sol og en batterilagerkapacitet på 2 MW/4 MWh vil stå færdig i slutningen af 2018.

Chefingeniør Anders Bavnhøj Hansen fra Energinet, der driver det danske el- og gasnet, supplerede med et systemperspektiv. I alle Energinets scenarier vil energilagring få en stor rolle i fremtidens energisystem, ikke mindst ved at koble de forskellige energisektorer med hinanden: el, varme og transport.

Derefter kunne Institutdirektør Søren Linderoth fra DTU Energi fortælle om planerne om at etablere et Nationalt center for energilagring, hvor danske virksomheder og videninstitutioner sammen skal fokusere på udvalgte teknologiområder af høj relevans i både dansk og global sammenhæng. Centeret skal bidrage til den danske energiomstilling og skabe vækst og arbejdspladser i Danmark gennem en øget teknologieksport. Han betonede det uhensigtsmæssige i de senere års nedskæringer i de danske offentlige midler til energiforskning og slog til lyd for en visionær satsning på området, til gavn for både klima og vækst.

Både undervejs og efter indlæggene var der en livlig diskussion ved mødet, der mundede ud i en stærk opbakning til tankerne om et center for energilagring. Danmark har en unik mulighed, hvis man tør satse nu.

Artiklen er bragt i samarbejde med DTU

Artiklen er en del af temaet Energilagring.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062