23948sdkhjf

Greater Copenhagen tester energilagring og -optimering for 50 millioner kroner

Allerede nu leder man efter testfaciliteter på Lolland

Greater Copenhagen skal over de kommende tre år udvikle og teste forskellige teknologier, værktøjer og forretningsmodeller indenfor vedvarende energi eller udnyttelse af ressourcer.

EU sender millioner kroner efter projektet, der går under navnet Future.

Fremragende testlab
De tre regioner Region Skåne, Region Hovedstaden og Region Sjælland, der udgør Greater Copenhagen, har alle et mål om, at deres energiforbrug i 2020 er dækket med 40 procent vedvarende energi, samt at være blandt de mest ressourceeffektive regioner. Derfor har de sammen taget initiativ til at finde nye veje og løsninger til fremtidens energi- og ressourcesystemer.

Greater Copenhagen har allerede styrkepositioner og erfaring med øget ressourceeffektivitet, strategisk energiplanlægning og Smart City-indsatser og er derfor et oplagt test- og udviklingslaboratorium.

- Når vi går sammen om at identificere og afprøve løsninger, der fremmer grøn omstilling, er vi bedre rustet til at skabe grønne løsninger, der kommer miljøet til gavn og samtidig skaber arbejdspladser. Det er en svær opgave at omstille til vedvarende energi og udnytte vores ressourcer bedre. Derfor er det så vigtigt, at vi som her samler kræfterne på tværs af det offentlige og private i hele Greater Copenhagen, siger Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand, region hovedstaden.

Udover de tre regioner deltager mere end 20 offentlige og private aktører i Future-projektet.

Målet er, at casesamarbejde skal udvikle nye og gennemslagskraftige løsninger, der kan blive til konkrete løsninger i fremtidens energi- og ressourcesystem.

Foreløbigt har parterne udpeget syv cases, der alle dykker ned i teknologier og løsninger omkring energi og ressourcer.

Søger testfaciliteter på Lolland
Der er på nuværende tidspunkt ikke sat gang i konkrete tests, men på Lolland søger Seas-NVE, refa, DTU og Reel – Ren Energi Lolland - testfaciliteter blandt lokale virksomheder og private husstande.

Her skal der nemlig udvikles og testes varmeløsninger, der for eksempel kan lagre energi eller flytte energiforbrug tidsmæssigt.

Derudover vil parterne i forbindelse med projektet også kom ind på smarte styrings- eller lagringsteknologier, som for eksempel udnytter strømmen, når den er billigst.

Løsningerne skal prøves af i private boliger og virksomheder lokalt på Lolland allerede fra starten af 2019

Resttekstiler & sygehuse
Også i de andre cases har man påbegyndt de indledende manøvrer.

Lendager Strategy og Rambøll er sammen med Affaldplus i gang med at identificere og kortlægge de resttekstiler, der skal benyttes i det videre innovationsforløb i forhold til at udvikle nye byggematerialer, der indeholder resttekstiler.

Her er formålet, at der skal udvikles to til tre nye produktdesigns, der indeholder resttekstiler, og at der skal udvikles en til to prototyper, hvor resttekstiler omdannes til byggematerialer. 

I fire cases vil testene involvere sygehuse på dansk og svensk side.

I de øvrige cases vil affaldsselskaber, forsyningsselskaber i samarbejde med virksomheder, forskningsinstitutioner såvel som kommuner og lokale virksomhedsejeer og borgere deltage i konkret testforsøg.

Partnere i FUTURE
Region Hovedstaden, Region Skåne, Region Sjælland, Sustainable Business Hub Scandinavia AB, Danmarks Tekniske Universitet, SEAS-NVE A.m.b.a, REFA Energi A/S, HeatPlan A/S, Kalundborg Kommune, Viessmann A/S, Balslev Radgivende lngeniører A/S, Schneider Electric Danmark A/S, Lendager Strategy, RambøII Danmark A/S, AffaldPlus I/S, Aalborg Universitet, Lund Kommun, Bofa - Bornholms affaldsbehandling, E.ON Sverige AB, Skånes Universitetssjukhus, Gate 21.

Finansiering

Projektet har et samlet budget på 50 mio kr. EU’s grænseregionale Interreg program; Øresund-Kattegat-Skagerrak (Interreg ØKS) finansierer projektet med 23,8 millioner kroner, mens de tre regioner medfinansierer med 9,3 millioner kroner. Resten bliver finansieret af projektets offentlige og private partnere.

Varighed
1. februar 2018 til og 31. januar 2021

Cases

Lagring og smart styring af energi i individuelle bygninger – Gate 21, DTU, Seas-NVE, Refa, Heatplan og Kalundborg Kommune.

Integration af vedvarende energi i komplekse bygninger – Region Hovedstaden, Center for ejendomme, DTU, Balslev Rådgivende ingeniører og Schneider Electric.

Ectogrid – E.On Sverige, Region Skåne og Skåne Universitetssygehus

Energioptimering – E.On Sverige, Region Skåne og Skåne Universitessygehus

Cirkulære løsninger med integration af energi, ressourcer og affald – E.On Sverige, Region Skåne, Skåne Universitetssygehus.

Resttekstiler som en del af fremtidens intelligente byggeri – Lendager Strategy, Rambøll og Affaldplus.

Intelligent brug af produktdata, der forbedrer og fremmer genbrug i cirkulære samfund – Aalborg Universitet, Affaldplus, Lund Kommune og Bofa.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125