23948sdkhjf

Udenlandske datacentre skal booste fjernvarme i Danmark

Google, Apple og Facebook giver os gylden chance for at droppe gas og få mere grøn fjernvarme, siger professor.

De udenlandske it-giganters datacentre i Danmark kan hjælpe os med at få gassen ud af boligopvarmning til fordel for mere fjernvarme, som ikke skader klimaet.

Det siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet. 

En ny rapport fra Cowi peger på, at de kommende datacentre for Google, Apple og Facebook i 2030 vil sluge energi, svarende til næsten 17 procent af det samlede elforbrug. Det vil kræve flere nye, store havvindmølleparker. 

Men centrene vil samtidig producere store mængder overskudsvarme, der kan bruges.

- Det fremgår, at planlagte datacentre på Fyn vil kunne levere halvdelen af varmen til en by som Odense. Vi skal tænke i at udvide fjernvarmen og slippe af med gassen, siger Brian Vad Mathiesen.

Professoren kalder rapporten "meget, meget interessant læsning".

- Det kan betyde nogle voldsomme ændringer for vores energisystem, hvis det lykkes at få de her datacentre til Danmark, og det håber jeg da. For vi er jo i stand til at levere den grønne strøm til centrene på en effektiv måde, siger han.

I dag står afgiftssystemet i vejen for, at samfundet kan udnytte store mængder overskudsvarme fra kraftværker og industri. Derfor sendes varmen ofte ud i luften til ingen nytte. 

Ifølge Dansk Industri kunne 128.000 danske parcelhuse opvarmes med den spildte varme, og fjernvarmekunderne kunne spare 1,6 milliarder kroner.

- Jeg vil kraftigt opfordre myndighederne til at placere datacentre, så vi kan udnytte det store potentiale for fjernvarme. Dette er en gylden mulighed for at få mere vedvarende energi, hvor der i dag er naturgas, siger Vad Mathiesen.

Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi, understreger behovet for at få landet en ny energiaftale snart. 

- Den skal sikre, at vi når målet om, at sol, vind og biomasse skal dække halvdelen af energiforbruget i 2030.

- Energiforliget skal blandt andet sikre, at vi bliver bedre til at udnytte den grønne energi. Uden nye tiltag vil der ske en forøgelse af kulforbruget efter 2023. Det er ikke hensigtsmæssigt, så det skal vi have løst, siger Troels Ranis. 

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111