23948sdkhjf

Vindmøller kan også blive trætte

Forsker modtager kompositpris for sit arbejde med træthedsbrud på vindmøllevinger.

Plastindustriens Kompositsektion har valgt at tildele Kristine Munk Jespersen årets pris, Danish Composite Award 2018, for hendes ph.d.-afhandling, der undersøger, hvordan mikroskopiske skader i et kompositmateriale udvikler sig.

Som den første i verden har hun observeret, hvordan mikroskopiske skader i et kompositmateriale udvikler sig ved hjælp af avanceret 3D røntgen-computertomografi, skriver brancheorganisationen Plastindustrien i en pressemeddelelse.

Kristine blev efter sit ph.d.-forsvar i juni 2017 indstillet til Danish Composite Award prisen af sin hovedvejleder Lars Pilgaard Mikkelsen fra DTU Vindenergi. Udover hovedvejlederen, havde hun senioringeniør Jens Zangenberg Hansen fra LM Wind Power samt Leon Mishnaevsky fra DTU Vindenergi som medvejledere.

- Jeg blev glædeligt overrasket, da det både betyder en del for min fremtidige karriere, og derudover er jeg også rigtig glad for, at mit arbejde bliver værdsat, siger den glade prismodtager Kristine Munk Jespersen.

Bestyrelsen for Kompositsektionen giver følgende begrundelse for tildelingen:

- Resultaterne i afhandlingen er af høj industriel relevans, da observationerne for første gang viser; ikke-destruktivt, hvor udmattelsesskader opstår, og hvordan de udvikler sig under udmattelsesbelastninger i en prøve svarende til en hovedbjælke fra en vindmøllevinge.

- Denne viden har resulteret i en fornyet forståelse af de styrende skadesmekanismer for udmattelsesbrud og er derfor af vital betydning for et holdbart vingedesign og vurderes til at få stor betydning for fremtidens udvikling af fiber materialer.

Prisen uddeles på Kompositsektionens årsmøde den 18. juni i Industriens Hus i København, hvor hun også vil fortælle om afhandlingens resultater.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095