23948sdkhjf

Nye klimaudfordringer kræver flere investeringer

Danske forsyningsvirksomheder forventer markante investeringer i klimatilpasning for at kunne klare fremtidens klimaudfordringer

På trods af omfattende investeringer de seneste år til at håndtere store vandmængder fra for eksempel skybrud er de danske forsyningsvirksomheder endnu ikke færdige med at ruste sig til de nye klimaudfordringer.

Det viser en ny undersøgelse, ”Forsyningsvirksomhederne opruster for at klare klimaudfordringerne”, fra Teknologisk Institut. Her har Instituttet spurgt 69 danske forsyningsvirksomheder om deres forventede investeringer.

Her svarer 32 procent, at de forventer at øge investeringerne markant, mens 41 procent forsætter deres nuværende niveau af investeringer.

- For 21 af 23 forsyningsvirksomheder, der arbejder indenfor vand og spildevand, gælder det, at de forventer at øge deres investeringer markant eller investere uændret i klimatilpasningsløsninger. Blot to af disse forsyningsvirksomheder investerer ikke i klimatilpasningsløsninger, siger seniorspecialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Stor barriere
Vand er den primære klimaudfordring i Danmark. Klimaændringerne betyder, at der kommer vand fra flere sider i form af nedbør, havvandsstigninger, vandløb og grundvand. Men der er endnu ikke standarder for klimatilpasningsløsninger, og det er derfor op til forsyningsvirksomhederne selv at stille krav. Her efterlyser tre ud af fire forsyningsvirksomheder, at de i høj eller nogen grad har behov for dokumentation af klimatilpasningsteknologierne.

- Manglende dokumentation og standarder på klimatilpasningsområdet er en stor barriere i dag. Det betyder, at mange ejere af anlæg selv er nødt til at begynde forfra, når de skal designe og planlægge nye løsninger til klimatilpasning. Hvis der ikke bliver fulgt op på, om løsningerne virker efter hensigten, risikerer man også, at fejl bliver gentaget på andre anlæg, siger centerchef Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut anbefaler derfor, at bygherrerne sætter et mindre beløb af til dokumentation af nye klimatilpasningsløsninger, så de både kan blive testet, inden de anlægges, men også så man sikrer, at anlæg og drift fungerer hensigtsmæssigt efter opførelsen.

- Hvis man får dokumenteret en række produkter til klimatilpasning, vil de uden yderligere dokumentation kunne indbygges i andre anlæg, og man vil også kunne sælge dem bedre til udlandet. Klimatilpasning af byer og kyster bliver en stor udfordring for danske kommuner og forsyningsvirksomheder i fremtiden. Hvis klimatilpasningen kombineres med andre dagsordener, kan den bidrage til at løfte disse områder for eksempel i forhold til byudvikling siger Ulrik Hindsberger.

Undersøgelsen er en del af undersøgelsesrækken ”Fremtidens teknologier i danske virksomheder”. Her har Teknologisk Institut taget en temperaturmåling på fremtidens teknologi, som den ser ud i de brancher, der er nøglen til produktion, energiforbrug og byggeri i Danmark.

Læs mere her: https://www.teknologisk.dk/ydelser/fremtidens-teknologier-i-danske-virksomheder/39711

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172