23948sdkhjf

Nyt renseanlæg rykker nærmere på Tangkrogen

Aarhus Byråd vedtog onsdag en ny og revideret indstilling om en helhedsplan for udvidelse af Tangkrogområdet, som nu sendes i offentlig høring.

I helhedsplanen lægges der op til tre mulige placeringer af et nyt og større renseanlæg som erstatning for Marselisborg Renseanlæg, der ikke kan opnå den nødvendige udvidelse med den nuværende placering ved lystbådehavnen.

Tidsplanen for helhedsplanen lægger op til, at byrådet i november kan godkende en indstilling om at sætte gang i VVM-undersøgelser af de forslag til placering af renseanlægget, som byrådet beslutter at gå videre med. VVM-undersøgelserne skal klarlægge miljøpåvirkningerne af renseanlægget ved de mulige placeringer.

Det er Aarhus Vand, der som ejer af det nuværende Marselisborg Renseanlæg og det kommende anlæg har ansvaret for at gennemføre VVM-undersøgelsen.

Varme, biogas og el
Renseanlægget, der kommer til at hedde Aarhus ReWater, bliver en helt anden type anlæg end det nuværende.

- Udover at rense spildevand kommer det nye anlæg til at udnytte ressourcerne i spildevand i en grad, vi ikke har set andre steder i verden. Det kommer til at producere varme, biogas, el og gødning – og på sigt bliver det også muligt at fremstille proteiner og måske endda grundsubstanser til medicin på anlægget, siger adm. direktør i Aarhus Vand, Lars Schrøder.

Anlægget skal også fungere som forsknings- og videnscenter, der skal tiltrække mange besøgende fra både ind- og udland. Derudover er visionen, at anlægget bliver en attraktion i området, der året rundt byder velkommen med en spektakulær arkitektur og rekreative arealer

Minimerer overløb af fortyndet spildevand
Med det nye anlæg, som skal stå klar i 2026, tager Aarhus Vand desuden endnu et skridt i retning af at minimere overløb af fortyndet spildevand i Aarhusbugten ved skybrud, som det man oplevede i Aarhus i sidste uge.

Her faldt der på 12 timer fra mandag til tirsdag mere regn, end der normalt falder i hele august.

- Vi har de seneste ti år været i gang med at adskille regnvand og spildevand i Aarhus for at aflaste vores kloakledninger og renseanlæg ved voldsom regn. Vi prøver i så høj grad som muligt at håndtere og styre regnvand på overfladen i stedet for i rør. Lige nu er vi i gang med at adskille regn- og spildevand i Viby og Åbyhøj, og når det er sket, nedlægger vi Viby og Åby Renseanlæg og leder spildevandet direkte til det nye anlæg, siger Lars Schrøder og uddyber: 

- Det betyder, at vi minimerer risikoen for overløb af fortyndet spildevand i Aarhus Å og dermed Aarhusbugten. Allerede i dag er der en række store underjordiske bassiner langs Aarhus Å og på havnen, der er med til at øge kloaksystemets kapacitet under regn og til at sikre en forbedret vandkvalitet i Brabrand Sø, Aarhus Å og Aarhus Havn. I takt med, at vi adskiller regn- og spildevand i oplandet til midtbyen, vil denne effekt blive forbedret, siger Lars Schrøder.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.101