Varmepumper og spidslastcentraler knockouter overskudsvarmen fra Apple
Den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras har sammen med PlanEnergi og Viborg Fjernvarme udarbejdet en analyse af potentialet i at udnytte overskudsvarme fra Apple. I rapporten har parterne opstillet en række scenarier for en socialøkonomisk forsvarlig fjernvarmeforsyning i Viborg.
Det skriver Niras på sin hjemmeside.
Scenarierne i analysen kombinerer en række nye teknologier og løsninger i forskellige modeller. Et scanarie har undersøgt muligheden for at udnytte overskudsvarmen fra Apple; et andet handler om etablering af luft-til-vand varmepumpeanlæg i Viborg og i det tredje scenarie er det kigget på solvarmeanlæg og damvarmelager.
Konklusionen er
Niras konkluderer blandt andet i rapporten, at det især er uvisheden om, hvornår der kan indgås en bindende produktionsaftale og uvisheden om, hvornår et større Apple varmepumpeanlæg kan forventes at være på 100 pct. drift., der trækker i den forkerte retning for det projekt.
Desuden er der store investeringer i et produktionsanlæg, der ligger 10 km fra Viborg.
- Overskudsvarme fra Apple kan realistisk set tidligst blive til noget i 2022 eller senere. Dermed bliver løsningen med overskudsvarme fra Apple en dyrere løsning, end hvis varmeenergien i stedet tages fra udeluften på et luft-til-vand varmepumpeanlæg i Viborg, konkluderer Niras
I ovenstående tilfælde kan scenariet luft-til-vand varmepumpe og spidslastcentraler
i Viborg med en anlægsinvestering på 212 mio. kroner gennemføres hurtigere og væsentligt billigere end en Apple-løsning, som vil koste mindst 274 mio. kroner; ikke mindst grundet den væsentlige investering i en transmissionsledning ud til Foulum, fremgår det af rapporten
Niras anbefaler
Niras anbefaler altså ikke at anvende overskudsvarmen fra Apple.
Niras anbefaler at forfølge scenariet luft-til-vand varmepumpe og spidslastcentraler i Viborg, som den valgte teknologi samt følgende:
- Balanceret fjernvarme (med byens forsyningsnet opdelt i 2 zoner).
- Varmepumpeanlæg på spidslastcentraler
- Bynær produktion (for største forsyningssikkerhed)
- Én samlet organisation (sammenlægning af produktion og distribution)
- Nedlukning af kraftvarmeværket (når ny produktion er etableret)
Med anbefalingerne i hånden er det nu op til Viborg Fjernvarme og vælge hvilket scenarie, man ønsker at forfølge.