Flere danskere går off-grid
På Djursland nær Ebeltoft er 270 danskere gået sammen om at skabe Danmarks første off-grid landsby. De vil selv producere al den el og varme de forbruger, og de vil opsamle og rense deres eget drikkevand, ligesom de vil sørge for rensning af eget spildevand.
Navnet på landsbyen er Grobund.
Nu er familien Grobund godt på vej med en udvidelse. Grobund får sig nemlig en søster, Grobund Brenderup.
Her har en lille gruppe af borgere sat sig for at gøre Grobund kunsten efter, skriver Fyens.dk.
Ved Brenderup Højskole, der også er med i projektet, er der allerede opført et 130 kvadratmeter stort Offgrid-hus. Huset er selvforsynende og frakoblet alle netværk.
- Huset er bygget med naturmaterialer, driver sig selv med sol, varme, el og vand. Det er tilstræbt at være 100 procent recirkulerende. Alt der er produceret her kommer ikke længere end til matriklen. Spildevandet fra toilettet går ud til drivhuset og kan vande tomaterne og persillen. El kommer fra solceller, vindmøller eller en generator på brændeovnen, som skal levere strømmen. Det har den fordel, at man er nødt til at indrette sig efter forholdene. Man kan ikke bare forbruge, fortæller Jettie Nielsen, som er en del af initiativgruppen bag Grobund Brenderup.
Gruppen har mødtes i mere end et år og har netop afholdt stiftende generalforsamling.
Nu mangler man bare det stykke jord landsbyen skal bygges på.
Samarbejde med Brenderup Højskole Den selvforsynende landsby kan blive en realitet med hjælp fra Brenderup Højskole. Eleverne på højskolen skal være med til at bygge husene. På Brenderup Højskole har de kurset Bæredygtigt Byggeri, hvor eleverne gennem praktisk erfaring får kendskab til økologisk byggeri, herunder byggereglementer, byggetilladelse og materialeindhold. Højskolen leverer viden, men vil også gerne være med i det fællesskab, der kommer til at være med Off-Grid husene. |