Nu kan kommuner overvåge el-forbrug for at finde boligsnyd
Fra det nye år kan kommuner indhente data over husstandes el-forbrug gennem mindst en måned for at tjekke, om en bolig er i brug eller ej. Kommunen får også ret til at sammenholde tre registre for at finde frem til ejeren eller møde fysisk op på ejendommen for at opsøge vedkommende, hvis der er mistanke om, at boligen anvendes til noget andet end aftalt.
Det har et enigt Folketing i dag besluttet på baggrund af et lovforslag, som Transport- Bygnings- og Boligminister Ole Birk Olesen (LA) fremsatte i november, skriver nyhedstjenesten dknyt.
Lovændringen giver kommunerne flere værktøjer i jagten på borgere, der ikke bruger deres bolig til det, de har oplyst - for eksempel når en helårsbolig anvendes som sommerhus. For ifølge bopælspligten skal ejeren af en helårsbolig sørge for, at ejendommen er beboet mindst 180 dage om året, hvis vedkommende ikke har aftalt en anden og midlertidig løsning med kommunen.
Ifølge ministeriet er det vanskeligt at føre tilsyn med i praksis, 'idet der mangler instrumenter til at identificere ejere af boliger, som står tomme eller benyttes til midlertidige formål'.
De pågældende kommuner kan fremover hente data i både CPR-registret, Det Fælleskommunale Ejendomsstamregister (ESR) og Bygnings- og Boligregistret (BBR). Fordi de indeholder forskellige data, for eksempel om hvilke personer, der er registreret med bopæl på en adresse og hvem der så ejer boligen på adressen, giver det mening at sammenkøre oplysningerne, lyder argumentet.
Men for at sikre, at data anvendes efter databeskyttelseslovgivningen, som siger, at 'persondata ikke må viderebehandles på en måde, der er uforenelig med det oprindelige formål', måtte der en lovændring til. Den sikrer, at der er udtrykkelig hjemmel til at sammenkøre personoplysninger fra de forskellige registre til formålet - altså at regulere bopælspligten.
Samtidig får kommuner ret til personligt at møde op på ejendommene, men må kun bevæge sig til husstandens dør. Lovændringen gælder for alle typer helårsboliger, ejer- andels- og lejeboliger, som ligger i de nu 79 kommuner, der har besluttet at anvende boligreguleringsloven.