23948sdkhjf

Om 4747 dage: Bornholm slukker for forbrændingsovnen

Borgere, erhvervsliv og turister på Bornholm skal over de næste 13 år skrue voldsomt op for sortering af affald.

- Det er målet, at alt bornholmsk affald i 2032 enten genbruges eller genanvendes.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Bofa, der med den ambitiøse vision ’Bornholm viser vej’ vil udvikle metoder, der optimerer håndteringen og øger sorteringen af mange nye affaldstyper.  

Det betyder blandt andet at Bornholms Affaldsbehandling, Bofa, som den første kommunale affaldsvirksomhed i landet har udfaset forbrænding som behandlingsform.

Alt affald indsamles og behandles som sorterede genanvendelige ressourcer gennem både lokale offentlige, private og offentlig-private samarbejder og partnerskaber.

Vejen til det affaldsfri Bornholm
For at det kan lade sig gøre at skabe et affaldsfrit Bornholm skal der skrues på forskellige knapper.

Organisk affald skal blandt andet omdannes til energi i forbindelse med kompostering eller bioforgasning. Den grønne del af have- og parkaffaldet energiudnyttes også. Det næringsrige restprodukt fra energiudvindingen anvendes som gødning på marker, i haver og på øens grønne arealer.

Bornholmerne skal ligeledes genbruge alt fra møbler til børnetøj og benytte sig af lokale deleøkonomiske tjenester.

I husstande og virksomheder bliver alt affald sorteret, så det nemt og enkelt kan indgå i nye ressourcekredsløb. Eksisterende fraktioner som metal, plast og pap genanvendes i stor stil, og nye affaldsfraktioner som fiskenet, isolering og særlige plasttyper genanvendes i samarbejde med lokale virksomheder og partnere.

Spor og hovedindsatser frem mod 2032
Bofa vil frem mod 2032 udrulle syv tæt forbundne spor og underliggende indsatser.

På tværs heraf etableres en affalds- og ressourceklynge. For hvert enkelt af de syv spor skal der konkretiseres indtil flere mindre projekter og indsatsområder, og Bofa vil med tiden udvikle mere og mere indenfor hvert spor.

De syv spor er Forebyggelse, Indsamling, Behandling & Afsætning, Læring & Viden, Kommunikation & Dialog, Organisation og Økonomi. 

Hvor skal varmen komme fra?
Hvis Bofa lykkedes med sine ambitioner forsvinder en varmeproduktion på i alt 180.000 gigajoule årligt.

Men hvor skal den varme så komme fra?

- Når vores forbrænding lukker i 2032, overtager det bornholmske forsyningsselskab BEOF varmeforsyningen. De er i øvrigt C02 neutrale, idet de brænder træflis, oplyser informationsmedarbejder Brian Johansen hos Bofa.

Om Bornholm viser vej

Visionen er bygget op omkring Bornholms Regionskommunes mangeårige arbejde med Bright Green Island strategien, der sætter bæredygtighed i centrum for øens fremtidige udvikling.

I kraft af sin størrelse, sine grønne visioner og sin geografisk placering vil Bornholm som ø og samfund være et håndgribeligt og troværdigt eksempel på, hvordan omstillingen af affaldssystemet i tæt samspil med borgere og virksomheder kan flytte et moderne samfund fra en lineær til en cirkulær økonomi.

Kilde: Bornholm viser vej

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094