Henrik er en af landets første forsyningsingeniører
Når stormflod og skybrud får gaderne til at sejle rundt i kloakvand, bliver vi mindet om det. At klimaforandringer kan give store udfordringer for både drikkevand og kloakker.
Derfor har VIA University College i Horsens lavet en særlig linje for ingeniører, der bliver specialister i netop de problemer.
Det første kuld klima- og forsyningsingeniører fik deres eksamensbevis i fredags.
De nye ingeniører er ifølge VIA University College også de første i Europa, og de er specialister i at sikre vand- og energiforsyningen mod klimaforandringer og oversvømmelser, fortæller uddannelsesleder Lotte Thøgersen.
- Det er noget, der fylder meget, ikke bare i Danmark, men også internationalt, og derfor har vi valgt, at man også kan læse det som international studerende, siger hun til DR P4 Østjylland.
Henrik Moesgaard på den røde løber, der er rullet ud i anledning af fejringen af de færdiguddannede studerende.
75 studerende er i gang med uddannelsen, og første afgangshold består af seks udenlandske og to danske ingeniører. En af dem er Henrik Moesgaard, der afsluttede uddannelsen med et 12-tal.
- Jeg havde egentlig sat mig i hovedet, at jeg skulle være bygningsingeniør, men da jeg hørte, det handlede om spildevand og regnvand, tænkte jeg: 'Den hopper jeg på', siger han.
Ingeniørerne er blevet uddannet i at kunne takle klimamæssige udfordringer i forbindelse med eksempelvis skybrud og oversvømmelser, og så kender de til jordbundsforhold, drikkevandsboringer og spildevandsrensning eksempelvis, sådan så de eksempelvis kan undersøge, om skybrud kan være skyld i forurening af drikkevand.
- Jeg har specialiseret mig i rensningsanlæg, og bliver det ikke renset ordentligt, har det jo en effekt på verdenshavene, fortæller han til DR P4 Østjylland.
Han har allerede været med til at lave planer for spildevandet i Favrskov Kommune.
- Det var rigtig sjovt at komme ud i erhvervslivet og se, at det, vi har lært her, virker; og vi kan relatere til og følge med i det, de oplever, og vi kan meget nemt forstå, hvad der foregår. Så det, vi lærer heroppe, virker, slår han fast.
Og de nyuddannede kan tillade sig at være kræsne. Der er rift om dem, siger Lotte Thygesen.
- Der er helt sikkert interesse for dem, og markedet er jo stort derude, siger hun til DR P4 Østjylland.
Det kan Henrik Moesgaard skrive under på. Han har allerede fået tilbudt to jobs, inden han blev færdiguddannet.
Uddannelsen er en diplomuddannelse og tager tre et halvt år.