23948sdkhjf

Ørsted vil drive sine kraftværker smartere

Via overvågningssystemet Watch-it-smart (WIS) kan Ørsted fjernovervåge de enkelte komponenter på et kraftværk. Systemet gør det muligt at udsætte driftsstop på kraftværkerne og dermed lettere at forudsige fejl og havari.

Systemet er testet på Avedøreværket og Skærbækværket og er klar til Ørsteds andre værker.

WIS er blot ét af de tiltag, som er blevet til i forbindelse med Ørsteds digitale strategi Smart Plant.

- Basalt set er det et udtryk for, hvordan vi gerne vil drive vores kraftværker. Vi digitaliserer den måde, vi driver kraftværker på. Det at drive skal forstås i bred forstand. Altså hvordan vi vedligeholder og tilgår den daglige produktion, forklarer Keld Wesenberg Lyngsø, der er director og ansvarlig for Smart Plant-programmet hos Ørsted.

Trial and error
WIS er altså et af de mange projekter, der er udviklet og testet på i forbindelse med strategien. Det er også et af de mere succesfulde projekter. Der har været andre projekter i spil, som ikke har vist lige så stort potentiale som WIS.

Men det gør slet ikke noget. Det er faktisk meningen, fortæller Keld Wesenberg Lyngsø.

Han forklarer, at Ørsted arbejder med en 80/20-strategi, der betyder, at det er i orden, at 80 pct. af projekterne fejler.

- Ideerne afprøves i lille skala. Fungerer de, går de fra at være et 80/20-projekt til at være et 20/80 projekt. Og så skal projektet skaleres op. Ligesom det er sket med WIS, forklarer han.

Folk skal byde ind
Et af hovedformålene med den nye digitale strategi er at gøre arbejdsgangene i dagligdagen lettere for de ansatte. Derfor er det også op til de ansatte, hvad, der skal sættes ind med, og hvor.

Det være sig undervandsdroner på Studstrupværket, en app på Skærbækværket eller 3D-print af reservedele.

- Det er lige så meget en bottom-up-approach, som det er en top-down. Ledelsen har sat rammerne, men det er medarbejderne, der har dikteret indholdet, og de har masser af ideer. De er virkelig kreative i forhold til, hvad vi kan gøre, siger han.

- Folk kan byde ind med alt. Vi prøver alle mulige teknologier af. Idémagerne får selv lov til at drive deres egne ideer. Det giver dem lyst til at gennemføre forandringerne.

Kigger på andre industrier
Ideerne til forbedringer på kraftværkerne og arbejdsgangen på selvsamme kraftværker får altså lov at blomstre i hovederne på de mange Ørsted-ansatte. Herefter tages de op på forskellige workshops i Ørsteds nyetablerede New Tech Team.

Selvom ideerne nærmest står i kø, så nøjes Ørsted ikke kun med at kigge indad.

- Vi har hentet inspiration udefra og har turdet lade os udfordre, for eksempel i forbindelse med anvendelsen af droner både i vores kølekanaler og inde i kedlerne, siger Keld Wesenberg Lyngsø og tilføjer:

- Vi kan hente rigtig meget erfaring ved at kigge på andre industrier. Det kan nemlig være at der er nogle ting, som de har gjort, som vi kan modificere, gøre smartere og på den måde skabe værdi.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094