23948sdkhjf

Elforsk støtter varmepumperne med millioner

Mere effektive og miljøvenlige varmepumper kan gøre boliger, bygninger og industrier grønnere. Derfor kan en stribe varmepumpe-projekter nu se frem til at modtage støtte fra Dansk Energis pulje for forskning, udvikling og demonstration, Elforsk.

- Varmepumper er helt afgørende for, at bygninger og industrier kan få nedbragt deres udledninger af klimagasser. Heldigvis er den teknologiske opfindsomhed stor i Danmark, og vi er rigtig glade for at kunne støtte udviklingen af en række lovende projekter, siger chefkonsulent Richard Schalburg fra Dansk Energi.

Ny generation af luft-vand-varmepumpe
Et af varmepumpeprojekterne, der har modtaget støtte, handler om at udvikle en ny generation luft-vand-varmepumper, der benytter et naturligt kølemiddel, propan, i stedet for kølemidler med negativ påvirkning af klimaet.

Teknologisk Institut er projektleder – og har et mål om at kunne udvikle en varmepumpe, der kan få energimærket A+++ og leve op til en række skrappe krav i EU’s Ecodesign-direktiv.

- Hvis det lykkes, er det verdensklasse, fastslår Richard Schalburg og nævner to andre varmepumpe-projekter, der kan skabe mange arbejdspladser i Danmark.

Virksomheden Metro Therm fra Helsinge er projektleder for udviklingen af en mere energieffektiv varmepumpe inklusiv varmtvandsbeholder, der både kan levere brugsvand og rumvarme. Ambitionen er, at den nye varmepumpe skal kunne spille sammen med lavtemperaturfjernvarme og PVT-paneler, der er kombinerede solcelle/solvarme-anlæg.

Også i forhold til industrien kan der være mere effektive varmepumper på vej. Nordisk Energirådgivning i Snekkersten skal sammen med en række partnere udvikle mere smart styring til industrielle varmepumper. En ’smart kontroller’ skal indsamle data om varierende energipriser og optimere varmepumpernes drift i forhold til høje/lave priser.

Understøtter elektrificeringen
- Varmepumper understøtter elektrificeringen af sektorer, der historisk har haft svært ved at nedbringe deres klimapåvirkning. Samtidig kan varmepumper bringes i spil i forhold til at levere fleksibilitet til et elmarked, der i stigende grad bliver domineret af fluktuerende elproduktion fra vindmøller og solceller, siger Richard Schalburg.

Elforsk har i år også givet tilskud til projekter med fokus på ventilation, belysning og energistyring.

- Bedre udnyttelse af data og digitalisering er temaer, der går igen i næsten alle projekterne, siger Richard Schalburg.

Om Elforsk

Elforsk giver i år støtte til 17 projekter - heriblandt varmepumpeprojekterne - med et samlet støttebeløb på lidt over 18 mio. kr.

Projektdeltagerne bidrager selv med finansiering, så samlet vil der blive forsket for knap 32 mio. kr.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125