23948sdkhjf

Hav- og spildevand skal levere varmen til københavnerne

Tirsdag den 2. april kunne teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen indvie en ny stor demonstrations-varmepumpe ved Sjællandsbroens pumpestation i Sydhavnen. 

Det er de tre varmeselskaber Hofor, CTR og VEKS, der sammen med en række partnere, har etableret en stor eldrevet demonstrations-varmepumpe på 5 MW med havvand og spildevand som varmekilder.

- København har sat et ambitiøst mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Men vi skal allerede nu begynde at sigte efter at blive en helt fossilfri storby ved eksempelvis at stoppe affaldsforbrænding. Det kræver, at vi tager fat på at eksperimentere med ting som varmepumper og geotermi. Jeg er derfor glad for, at vi nu for alvor begynder at gøre os erfaringer med, hvordan det kan indpasses i den københavnske varmeforsyning, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

Varmepumpen ventes at kunne levere varme til 1.100 husstande.

Mere vedvarende energi i fjernvarmesystemet
Den nye demonstrations-varmepumpe skal teste, om man kan hente energi og varme fra havvand og spildevand, som er nogle af de store energikilder, der har potentiale til at forsyne hovedstadsområdets med fjernvarme i fremtiden. Varmepumpen drives at strøm, som i fremtiden ventes kun at være produceret på sol og vind. 

Projektet er derfor med til at få flere vedvarende energikilder i fjernvarmesystemet og baner på den måde vejen for en fremtid, hvor både fjernvarmesystemet og energisystemet bliver endnu grønnere og mere fleksibelt.

- Fremtidens grønne, fleksible energisystem skal udvikles i flere etaper. Biomassen er den første trædesten, som er helt afgørende for Københavns målsætning om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. For at være klar til den næste etape, er det nødvendigt, at vi får erfaringer med varmepumper i stor skala. Det er afgørende at få testet hvilke varmekilder, der egner sig til fjernvarme, og at få afklaret, hvor driftssikker, økonomisk effektiv og fleksibel teknologien er, siger direktør i Hofor Lars Therkildsen og understreger, at det derfor er en stor milepæl for hele hovedstadsområdet, at demonstrationsvarmepumpen nu er sat i gang.

Det forventes at der på sigt kommer flere varmepumper til, men økonomi og realiserbarhed i projekterne kan være meget forskellig afhængig af for eksempel temperatur på varmekilden, afstand til fjernvarmenettet mv. og ikke mindst om der kan findes egnede grunde til placering af varmepumperne i de tætte byområder, hvor der er konkurrence om kvadratmeterne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219