Aarhusiansk boligforening klar til solpaneler og batterilager
Boligforeningen Ringgårdens boligblokke i Trigeparken i det nordlige Aarhus er i øjeblikket underlagt en gennemgribende renovering. Et arkitektonisk løft kombineret med en omfattende energirenovering.
Om Ready Ready står for 'Resource Efficient cities implementing Advanced smart citY solutions' og bygger videre på en række energiprojekter i Aarhus og tester en bred vifte af nye, vedvarende og energireducerende teknologier, der tænkes sammen på tværs af byen ved hjælp af smart styring og lagring af energi. Projektet er koordineret af Cowi og samler mere end 20 partnere fra fem forskellige lande, herunder Danmark, Sverige, Østrig, Frankrig og Litauen. Sammen med Växjö i Sverige er Aarhus demonstrationsby for de løsninger, som udvikles i forbindelse med projektet. I Aarhus er der tale om 10 partnere. Nemlig Cowi, Aarhus Kommune, herunder AffaldVarme Aarhus (AVA), Aarhus Universitet, Boligforeningen Ringgården, Kamstrup, Racell Saphire, Danfoss, Lithium Balance, Dansk Fjernvarme og E.ON Danmark. Læs mere om, hvad der sker i Ready her |
180 boliger i syv boligblokke på Trige Parkvej udstyres med en helt særlig energiløsning i form af en ny type solcelleanlæg, der kobles sammen med et ny-udviklet batterilager og en varmepumpe.
Racell Saphire Aps har udviklet og produceret de nye solcellepaneler. Lithium Balance A/S står bag udviklingen af det smarte batteri samt Smart Building Energy Hubben, styringsenheden i skyen.
Alt sammen i regi af det omfattende EU-projekt Ready.
90 pct. af solindstrålingen
At de tre boligblokke i Trigeparken udstyres med solpaneler er der i og for sig ikke noget banebrydende eller nyt i. Solceller er jo en kendt størrelse.
De solceller, der installeres i Trigeparken er udviklet af Racell Saphire og lidt anderledes end andre.
De kan optage op til 90 procent af solindstrålingens energi, hvor traditionelle solcelleanlæg normalt optager 10-20 procent. Det skyldes dels, at de nye solcellepaneler er kølet, så de optager mere energi til strøm om dagen, og dels at de er koblet til en varmepumpe, så de kan producere varme både dag og nat.
- Når solpanelerne holdes koldere end udetemperaturen, kan de benyttes til at trække energi ud af udeluften. Det sker, fordi solpanelet indeholder tynde væskefyldte rør, der optager energi fra luften. Dermed kan panelerne også producere energi hele natten, og om dagen, når solen ikke skinner. Ved hjælp af en varmepumpe, der er knyttet til solcelleanlægget, kan energien fra luften omsættes til varme, der sendes ud i ejendommens varmerør, forklarer Yakov Safir, opfinderen bag solpanelerne og ejer af den virksomheden Racell Saphire.
Racell Saphire er gået med i Ready-projektet for at teste det nye solcelleanlæg i stor skala - Der installeres 126 paneler på tagene samt 100 kvadratmeter bygningsintegrerede facade-paneler i hvid, grå og sort.
Styrer energiforsyningen fra skyen
Når solcelleanlæggene er monteret på tagene, bliver de koblet til ejendommens elforsyningssystem og et intelligent 117 kilowatt-timer lithiumbatterilager.
Batterilageret kan opbevare overskudsstrømmen, så den er tilgængelig, når beboerne kommer hjem og har brug for el. Forsyningen reguleres af en styringsenhed i skyen – en Smart Building Energy Hub.
Med kendskab til vejr, batterilagerets tilstand, energibehovet i lejlighederne og elpriserne, kan hubben styre batteriet og se, hvornår der er behov for strøm fra nettet, og hvornår der er nok på batteriet. Batteriet kan også bruges som buffer for det eksisterende elnet.
- Typisk foregår den største energiproduktion midt på dagen, hvor folk ikke er hjemme, og behovet er lille. Derfor har vi, i samarbejde med virksomheden Lithium Balance, udviklet et smart batterilager, som kan lagre overskudsenergien, så den er tilgængelig, når beboerne kommer hjem og har brug for el og varme. På den måde skaber vi en sammenhæng mellem produktion og forbrug og gør det muligt for boligblokkene i vid udstrækning at være selvforsynende med grøn energi, siger Reto Michael Hummelshøj, der er projektleder for Ready i Cowi.
Batteriet kan også styre eksterne enheder og levere strøm til ladestandere til elbiler i
boligområdet for at imødekomme behovet for klimavenlig transport.
Lokal og central energiproduktion
Det smarte ved løsningen på Trigeparkvej er, at man ved at producere sin energi lokalt undgår de transmissionstab, som forekommer, når man flytter strøm over længere afstande. Derfor er der store energibesparelser i at skabe sammenhæng mellem, hvor folk bor, og hvor deres energi produceres, således at energiproduktion og forbrug sker samme sted. På den måde sparer man transportomkostninger og elafgifter ved i vid udstrækning at være selvforsynende.
- Det energisystem, som vi tester af i Trigeparken i Aarhus, er et billede på fremtidens grønne og energieffektive energisystem. Her får bygningerne en mere central rolle som medproducent i det samlede energisystem, og data om udbud og efterspørgsel samt prisen på energi kan både hjælpe forsyningerne og os forbrugere med at reducere energiforbruget, siger Brian Seberg, energidirektør i Cowi, som koordinerer Ready-projektet.
Solcelleanlægget i Trigeparken forventes både at bidrage med strøm til de enkelte boliger samt fællesarealer og vaskerier. Varmeproduktionen vil være et supplement til deres fjernvarmeforsyning.
Ready gør Aarhus klar
Solcelleanlæggene på tagene i Trigeparken er en del af et af Nordens største smart-city-projekter, Ready, der løber af stablen netop nu i Aarhus i et partnerskab med 10 offentlige og private aktører, herunder Aarhus Kommune, Racell Saphire ApS, boligforeningen Ringgården, batterivirksomheden Lithium Balance og Cowi.
- Ready rummer et helt unikt partnerskab, hvor både private og offentlige virksomheder og uddannelsesinstitutioner er gået sammen om at skabe en bæredygtig fremtid for Aarhus Kommune. Den type samarbejde - og ikke mindst energirenoveringsprojektet med udviklingen af det nye solcelleanlæg - er en forudsætning for den grønne omstilling og for, at vi som by kan nå vores fælles klimamål og gøre klar til en fremtid med 100 procent vedvarende energi, siger Henrik Müller, Klimachef i Aarhus Kommune.
Trigeparken er første skridt i Readys energirenovering af almene boliger. Snart tages de næste skridt, dels i forbindelse med renoveringen af Ringgårdens afdeling i Herredsvang i Aarhus Vest, dels ved renoveringen af Ringgårdens kontorbygning i Dybedalen, Aarhus Vest.
Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.