23948sdkhjf

I Ledøje henter de ikke længere vand på torvet

I Ledøje på Sjælland har der siden sidst i april været trængsel på torvet.

Denne artikel

Denne artikel er en del af Magasinet Forsyning, der udkommer fredag. 

Artiklen i magasinet har dog en anden vinkel, da der inden deadline for magasinet ikke var fremkommet en løsning.

Artiklen fra magasinet er derfor opdateret med nyeste viden.

Her har Ledøje Vandværks forbrugere fra 290 ejendomme hentet vand fra en tank placeret på Freds Pladsen ved Ledøje Søndre Gade.

Det skyldes, at Ledøje Vandværk, som det første vandværk i landet, i april kunne konstatere pesticidet Chlorthalonil Amidsulfonsyre (CTA) i en koncentration, der overstiger grænseværdien på 0,01 µg/l i to ud af tre boringer.

Det blev midt maj til tre ud af tre boringer.

Det betyder, at vandforsyningen ikke kan genoprettes fra nogle af de eksisterende boringer, og at vandet derfor ikke må bruges til mad og drikke.

Ledøje Vandværk har siden arbejdet på højtryk for at sætte en alternativ forsyning i værk, men der er ikke nogle hurtige løsninger.

- Lige nu får forbrugerne vand fra tanke men de arbejder selvfølgelig på nogle lidt mere langsigtede løsninger. De kigger blandt andet på at lægge en vandledning til et nærliggende vandværk, fortalte Ingela Karlsson, Centerchef for Teknik & Miljø i Egedal Kommune til Energy Supply, efter vandværket havde fundet den tredje forurening.

Aktivt kulfilter redder dagen
Nu ser det dog ud til at vandringen til torvet i Ledøje er slut – i hvert tilfælde for en stund.

Ledøje Vandværk har nemlig fået installeret en akut renseløsning i form af et aktivt kulfilter. Kulfiltret renser drikkevandet for chlorothalonil-amidsulfonsyre.

Metoden er relativt simpel og ikke særlig dyr.

- Vi er glade for at vi nu kan levere drikkevand uden pesticider. Samarbejdet med både Krüger og Egedal Kommune har fungeret ideelt så vi hurtigt og effektivt har fået en løsning, siger Henrik Ladehoff, der er bestyrelsesformand for Ledøje Vandværk.

Ledøje Vandværk lejer anlægget hos miljøteknologivirksomheden Krüger, der har erfaring fra flere lande med at rense drikkevand.

Hurtig levering
Efter det blev påvist at der kunne renses for pesticidet ved hjælp af aktivt kul, har Krüger arbejdet på højtryk med at etablere rensning.

På under en måned er der leveret og monteret et filter, som har den rette kapacitet for et vandværk af Ledøje Vandværks størrelse.

Myndighedsbehandling og prøvetagning er gennemført, og det rette sted at indsætte filteret er fundet.

- De vandværker, der har konstateret pesticider, og som ikke kan fortynde sig ud af det, kan vi hjælpe hurtigt og relativt billigt med filtre med aktivt kul, siger Christian Rosen Balder, der er markedschef hos Krüger

Indtil videre er der givet tilladelse til at anvende løsningen i et år, mens der tages stilling til hvilken permanent løsning, der skal anvendes, oplyser Krüger i en pressemeddelese.

FAKTA om Chlorothalonil-amidsulfonsyre

Chlorothalonil-amidsulfonsyre er et fungicid, der i Danmark blev brugt i landbruget fra starten af 80'erne og indtil 2000, og frem til 2011 var det tilladt som biocid i træmaling og bundmaling.

På europæisk niveau er det først stoppet med at være godkendt fra marts 2019, og man er stadig i gang med en 18 måneder lang udfasning.

Stoffet antages at være så sundhedsskadeligt, at grænseværdien er sat til 0,01 mikrogram/liter. Til sammenligning ligger grænseværdien normalt på 0,1.

Opdagelsen af det skadelige stof sker i forbindelse med, at Danske Regioner har kortlagt, hvilke pesticider der er blevet brugt i Danmark fra 1960'erne og frem.

Man har derefter screenet for 233 af stofferne på 106 forskellige lokationer i hele landet.

Og chlorothalonil-amidsulfonsyre er blevet fundet i 230 af 639 prøver.

Det har fået regionerne til at reagere, da stoffet mistænkes for at være kræftfremkaldende.

Kilde: Krüger

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.104