23948sdkhjf

Varme-strid slut: Endelig blev de enige i Viborg

Varmestriden i Viborg har stået på i årevis, men nu er der altså langt om længe fundet en løsning.

- Al distribution og produktion af fjernvarme samles i ét andelsselskab med begrænset ansvar, et såkaldt Amba, hvor forbrugerne har den afgørende indflydelse, fremgår det af en meddelelse på Viborg Kommunes hjemmeside.

Det fremgår også at alle involverede parter står bag aftalen.

- Vi har nu nået det politiske mål om at nå til enighed om fremtiden inden sommerferien, og det er jeg rigtig glad for. Alle har bidraget ved at lægge særinteresser bag sig og sætte forbrugernes interesser forrest. Nu er der en del jura og generalforsamlinger med videre, som skal godkende ændringerne, siger borgmester i Viborg Ulrik Wilbek til Viborg Stifts Folkeblad.

Stridens kerne
Den langvarige strid har sit udgangspunkt i et oplæg fra byrådet om en langt højere grad af borgerinvolvering og -medbestemmelse i forbindelse med varmeforsyningen. 

Energi Viborg og Viborg Fjernvarme har derfor skulle finde en løsning, og det har ikke været nemt. 

Det kommunalt ejede Energi Viborg har været fortaler for, at kommunen fortsat skulle eje varmeproduktionen, mens Viborg Fjernvarme, der distribuerer varmen, har trukket i den anden retning og slået på tromme for, at varmen skulle på forbrugernes hænder.

Før jul gik det så meget i hårdknude, at Ulrik Wilbek måtte ind og styre slagets gang.

Løsningen
Den nye løsning er fundet i et samarbejde mellem byrådsgrupper, der repræsenterer 30 medlemmer af Viborg Byråd, Viborg Fjernvarme, Overlund Fjernvarme, Boligselskabet Viborg og Boligselskabet Sct. Jørgen.

Det nye selskab vil være en realitet 1. januar 2022.

Udover at samle varmeforsyningen i et fælles Amba, så er parterne ligeledes blevet enige om, at arbejdet med at udforme nye vedtægter og overdragelsesdokumenter kan begynde allerede nu.

Målet er at behandle materialet i de relevante beslutningsfora inden årets udgang, herunder Viborg Byråd og Viborg Fjernvarmes generalforsamling.

Overgangsbestyrelse
I perioden, indtil det nye selskab tager over, sammensættes en overgangs-bestyrelse på 14 medlemmer,

Her udpeger Viborg Kommune syv medlemmer – det samme gør sig gældende for Viborg Fjernvarme.

Der nedsættes ligeldes et formandskab bestående af en formand og to næstformænd.

Vigtige beslutninger i bestyrelsen, herunder om økonomiske forhold, investeringer og fremtidig varme-forsyning, kræver mindst 2/3 flertal i bestyrelsen.

I vedtægterne skal indarbejdes bestemmelsen om bestyrelsens sammensætning m.v. frem til 1. januar 2022.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142