23948sdkhjf

Forskere beder om 350 millioner til nyt klimacenter

Danmark formår ikke at samle sin viden på klimaområdet, mener to forskere, der foreslår at etablere center.

Sommeren 2017 var våd og solfattig. Sommeren 2018 var bragende varm og tør.

Vejret er utilregneligt, og det vil to af Danmarks ledende klimaeksperter og professorer i klimaforskning forsøge at gøre op med ved at etablere et klimacenter i Danmark.

Det fremgår i et debatindlæg i Politiken, som Jens Hesselbjerg Christensen, Institut for Is-, Klima- og Geofysik på Københavns Universitet og Sebastian Mernild, direktør for det norske klimaforskningscenter Nansen Centeret, står bag.

- Det, vi nødig vil, er at blive taget på sengen ligesom sidste år, hvor landbruget tabte milliarder. Det har vi ikke råd til sker to eller tre gange i de kommende 10-20 år.

- Tænk, hvis vi allerede nu kunne forberede os på, om sommeren 2021 med høj sandsynlighed bliver kold som i 2017 eller tør som i 2018. Lige nu famler vi lidt i blinde, skriver Jens Hesselbjerg Christensen og Sebastian Mernild.

Begge har flere gange deltaget i arbejdet i FN’s klimapanel, IPCC.

Forskerne peger på, at Danmark ikke formår at samle sin viden på klimaområdet. Derfor foreslår de at etablere et nationalt forskningscenter. 

- Vi mener, at Danmark skal blive bedre til at forstå klimaprocesserne og blive bedre til at varsle samfundet om forandringer i klimasystemer og ekstrem hændelser, siger Sebastian Mernild til Ritzau.

Ifølge Sebastian Mernild vil kræve, at man satte sig for at opbygge specifikke modelle.

- Vi har gode modeller i dag, hvor vi kan forudsige vejret i et par uger eller måneder frem. Men det er behov for at forstå det i et længere perspektiv. Der ser vi et potentiale i et klimaforskningscenter, siger han.

Prisen vurderer de, vil ligger på 35 til 40 millioner kroner om året i mindst 10-12 år.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078