Aalborg Havn satser på grønt nationalt testcenter
Østhavnen i Aalborg er populær som aldrig før blandt erhvervslivet. Alene sidste år tiltrak området store virksomheder som Maskinfabrikken Fuglsang og Kongsberg (tidl. Rolls Royce Marine).
De seneste års udvikling skaber derfor et behov for yderligere plads, hvis man fortsat skal tiltrække nye virksomheder, Derfor har Aalborg Havn sat gang i forberdelserne til en byggemodning af et areal på 110.000 kvadratmeter mellem Tranholmvej og Rørdalsvej med mulighed for at udvide med yderligere 32.000 kvadratmeter på den anden side af Rørdalsvej ud til fjorden.
Det skriver Aalborg Havn i en pressemeddelelse.
Men det er ikke nødvendigvis en klassisk byggemodning, der er tale om. Aalborg Havn er nemlig i dialog med de relevante myndigheder om mulighederne for at lave et moderne og nytænkende industriområde med fokus på symbioser og frit ressourceflow mellem områdets virksomheder og aktører.
- Vi vil gerne udfolde tankegangen bag vores Miljø++-projekt yderligere i et testområde, hvor vi fra starten vil skabe optimale rammer for, at virksomhederne kan udveksle ressourcer frit mellem hinanden, uanset hvilke ressourcer der måtte være tale om, siger Teknik og Miljøchef i Aalborg Havn, Mette Schmidt.
Skal inspirere
Projektet skal ligesom Miljø++, der er målrettet erhvervsområdet i hele Aalborg Øst, være både kopier- og skalerbart, og ifølge Mette Schmidt vil det være oplagt at integrere området i det eventuelt kommende nationale grønne testcenter.
- Målet er at skabe løsninger, som kan kopieres af andre og komme hele Aalborg og for den sags skyld også hele landet til gavn. Det hænger fint sammen med tankerne bag Vækstteam for grøn energi- og miljøteknologis anbefaling om det nationale grønne testcenter, og lykkes vi med at hive det til Aalborg, vil det være oplagt at inddrage dette nye område. Her får vi muligheden for at lave en prototype, hvor vi fra start tænker i synergier, digitalisering, samarbejde og nye teknologier, siger Mette Schmidt.
Der er allerede efterspørgsel og konkrete henvendelser på de nye kvadratmeter, men det er endnu ikke givet, at området bliver den symbioseplatform, Aalborg Havn drømmer om. Ifølge Mette Schmidt kræver det nemlig, at man kan lykkes med at finde frem til de rette juridiske rammer, der kan muliggøre symbioserne.
- Det er en udfordring, da det er en meget anderledes måde at drive en industripark på end den traditionelle, og det kommer til at kræve nogle helt særlige regler og vilkår, hvis det skal give mening. Derfor er vi allerede nu i dialog med myndighederne for at se, om vi kan finde frem til nogle rammebetingelser, der muliggør projektet.
Lykkes det ikke at finde frem til de rette rammebetingelser, er planen at byggemodne området på klassisk vis og udbyde matriklerne under samme vilkår som Aalborg Havns øvrige industriarealer.
Om Miljø++: |