23948sdkhjf

Transformatorstationerne i Trekantsområdet står over for et ansigtsløft

Trefor El-net ser ind i en fremtid med total-renovering af sine transformatorstationer

Trefor El-net har i alt 48 styk 60/10 kV-transformerstationer, som tilsammen forsyner alle selskabets 140.000 kunder i Trekantområdet.

En del af dem er udtjente og trænger til en gevaldig overhaling. Heldigvis er de etableret over tid, så de ikke alle ikke står og trænger til at blive opgraderet lige nu og her.

Ikke desto mindre ser Trefor El-net ind i flere års renoveringsopgaver.

Anlæggene skal gøres mere tidssvarende og robuste, og så skal de geares til at håndtere den voldsomme udvikling i kundernes strømforbrug, man ser i øjeblikket – og vil se i de kommende år.

Første to
De første stationer har været under kniven - og nu er turen kommet til de næste i rækken. 

I august gik Trefor El-net i gang med at renovere transformatorstationen på Svineryggen i Kolding, der forsyner 7.200 kunder, og på Nørremarken i Vejle, der forsyner 3.500 kunder.

- Vi har besluttet os for at foretage en totalrenovering af begge stationer. Det gør vi for at sikre en fortsat stabil forsyning af el i områderne, siger Per Sørensen, der er elforsyningschef i Trefor El-net.

Begge stationer er bystationer, der forsyner en blanding af bolig- og industriområder med hovedvægt på industriforsyning.

Komplekst og udfordrende
Netop det, at der er tale om bystationer er særligt udfordrende.

- Som udgangspunkt er det mere eller mindre en en-til-en-udskiftning. Vi bygger oveni i det eksisterende, og det gør det hele lidt komplekst, forklarer Per Sørensen og uddyber: 

- Når vi bygger en helt ny station er der ikke igangværende drift at tage hensyn til. Men når der er tale om en renovering, så er det vigtigt at sikre, at den aktuelle drift bliver varetaget sideløbende. Det gør det lidt mere omstændigt, men vi bestræber os naturligvis på at sikre, at ingen bliver berørt af renoveringen, siger han.

Det omstændige ligger blandt andet i, at Trefor bliver nødt til at tage hele stationen ud af drift og lave midlertidige omlægninger, mens renoveringen står på.

- Det betyder at vi er mere sårbart kørende. Hvis der skulle ske en fejl, bliver vi nødt til at lægge om og genforsyne på anden vis. Vi har selvfølgelig forskellige alternativer vi kan tage i brug alt efter hvilken fejl, der opstår, siger Per Sørensen.

Han tilføjer, at typen af fejl også er udslagsgivende for, hvor lang tid det tager at genoprette forsyningen. Han understreger dog, at forbrugerne intet har at frygtet. Det er en kalkuleret risiko, som Trefor El-net har taget højde for.

Efter planen
Til trods for udfordringer så går renoveringsprojekterne i både Vejle og Kolding helt efter planen.

- Vi forventer at være klar til at idriftsætte Svineryggen i december eller først i det nye år. Her vil vi hurtigst muligt have genetableret stationen, da vi er lidt mere sårbare pga. de midlertidige omlægninger, forklarer Per Sørensen.

På Nørremarken i Kolding er Trefor El-net ikke helt så langt. Planen er at den idriftsættes i foråret 2020.

Øget kapacitet
Når Trefor El-net sådan vælger at bygge oven på i stedet for at bygge ud, så er det fordi der kun er tale om en total modernisering og der ikke er plads til at bygge en ny station ved siden af den gamle. 

- Vi har tidligere øget kapaciteten på station Svineryggen og skulle den øges igen, ville vi skulle bygge til. Men så ville det være nødvendigt at finde et andet sted til endnu en station i Kolding. Vores udfordring er, at når der bliver behov for det, så er der ikke plads nok, siger Per Sørensen.

Netop kapaciteten er noget som Trefor El-net har fokus på. 

- Vi kigger hele tiden på, hvor hurtigt forbruget udvikler sig. Vi ser i øjeblikket på hvorledes vi kan forsyne Kolding by og kan forvente, at vi skal øge kapaciteten inden for tre til fire år. Men generelt set kommer vi i løbet af de kommende år til at skulle gennemføre lignende opgaver som dem på Svineryggen og Nørremarken, siger Per Sørensen

Når Trefor Elnet kaster sig ud i renoveringen af transformatorstationer, så koster det ikke kun arbejdskræfter og tid. Men også en god portion penge.

Renoveringen af én enkelt station koster et sted mellem 15-20 millioner kroner. 

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109