23948sdkhjf

Udregning af varmepriser skaber splid på Bornholm

Først var de uenige om varmeprisen.

Nu er Bornholms Energi & Forsyning (BEOF) og Rønne Vand og Varme (RVV) blevet uenige om de udregninger, der ligger til grund for, at RVV har varslet prisstigninger på fjernvarmen.

Stigning i varmeprisen
 - Vi skal stærkt beklage, at vi som følge af, at Bornholms Energi og Forsyning (Beof) har varslet nye og meget høje varmepriser, er nødt til at varsle tilsvarende høje varmepriser overfor vores andelshavere i Rønne.

Sådan skriver RVV på sin hjemmeside i forbindelse med varslingen om en stigning i varmeprisen i 2020 på næsten 50 pct.

RVV og BEOF er ikke enige om hvor meget RVV skal betale for varmen, der produceres og leveres af BEOF.

- BEOF har derfor opsagt varmeleveringsaftalen med Rønne Varme, og beregner nu varmeprisen på en helt ny måde. Dette giver nogle markant højere varmepriser i Rønne. Hvor vi tidligere har købt varme hos Beof til priser på ca. 80,00 til 90,00 kr. pr. Gj, er den varslede pris for 2020, nu 161,31 kr. pr. Gj., skriver RVV på sin hjemmeside.

Beregningsmodel
Det er netop RVVs beregningsmodel, der nu skaber splid mellem parterne. 

- Det regnestykke, som Rønne Vand og Varme nævner i deres information holder ikke. Den del af prisen, de kalder ’bagudrettet regning’ er jo allerede opkrævet hos deres kunder og skal betales til BEOF. Den omtalte voldgiftssag fastslog netop, at RVV ikke skulle betale så lang tid, kontrakten løber, og da den udløber nu, skal de betale de 42 millioner kroner, som jeg formoder er hensat til formålet, siger direktør i Bornholms Energi & Forsyning Rasmus Sielemann Christensen i en pressemeddelelse.

Ifølge BEOF fastslog voldgiftsagen, at RVV i kontraktens løbetid ikke skulle betale den fulde omkostning til produktion af varmen, men at BEOF i stedet for at opkræve beløbet løbende, skal opkræve beløbet bagudrettet.

- Hvis RVV behørigt fjernede de 42 mio. kr. fra regnestykket, ville prisen før en egentlig forhandling være ca. 110 kr. pr. Gj, hvilket er på niveau med prisen, før vi byggede om på kraftværket på havnen i Rønne. Når alt kommer til alt, så består varmeprisen af de omkostninger, der er til at producere og af de omkostninger, der løber på, når varmen skal distribueres ud til de kunderne, forklarer Rasmus Sielemann Christensen.

Nyt varmeværk
For at løsrive sig fra BEOF har RVV en ansøgning liggende hos Bornholms Regionskommune omhandlende et nyt varmeværk.

- Rønne Varme har indsendt et projekt til godkendelse i Bornholms Regionskommune, hvor vi kan fremstille varmen til ca. 72 kr. pr. Gj. Projektet anvender bl.a. overskudsvarme fra Hospitalet og Slagteriet ved hjælp af varmepumper. Resten af varmen fremstilles på en træfliskedel. På denne måde bruger vi kun ca. 1/3- del af den mængde træflis, som bruges i dag, og prisen for varmen er under det halve af, hvad Beof varsler i 2020, skriver RVV på sin hjemmeside.

Det nye anlæg skal altså producere varme til lavere priser. 

- Til det kan jeg sige, at der er to vigtige lovmæssige pointer, som bør indgå i alles betragtninger. For det første er der ikke behov for et nyt varmeværk, eftersom det eksisterende og moderne værk, allerede dækker behovet. For det andet skal et muligt nyt værk producere både el og varme. Ikke varme alene, siger Rasmus Sielemann Christensen.

Rasmus Sielemann Christensen understreger i en pressemeddelelse at BEOF flere gange har inviteret til forhandlinger parterne i mellem. En invitation der ikke er taget imod fremgår det. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105