48 millioner til brintfabrik og energilager
Energistyrelsen har i august 2019 udbudt en pulje for energilagring.
Nu har styrelsen så uddelt 128 millioner kroner til to markante power2x-projekter. Det ene i Fredericia og det andet i GreenLab Skive.
I Fredericia drejer det sig om projektet Brintfabrikken, der bygges af Everfuel, som har indgået strategisk samarbejde med Shell Raffinaderiet (A/S Dansk Shell) og flere partnere om projektet. Projektet kaldes HySynergy.Energistyrelsen har givet tilsagn om støtte på 80 og 48 mio. kr. til to P2X-projekter i henholdsvis Skive og Fredericia som resultat af udbuddet af energilagringspuljen.
Anlægget placeres på et areal ejet af Raffinaderiet, og det skal have en kapacitet på 20 MW med en samlet lagerkapacitet på 10 tons brint. Med en mulighed for udvidelse til 1 GW.
Anlægget kombinerer grøn strøm med fleksibel grøn brintproduktion (elektrolyse). Og det vil kunne gemme op til fem dages produktion i det tilhørende lager. Dermed vil man kunne gemme vindmøllestrøm fra når det blæser, til når der er behov for energien.
- Shell Raffinaderiet bruger allerede i dag brint som en vigtig del af produktionensprocessen og vil kunne aftage den største part af produktionen af grøn brint. Produktionsprocesserne på raffinaderiet kan også tilpasses en varierende produktion af grøn brint og kan derfor i længere perioder med høj vind-produktion udnytte den fulde kapacitet på anlægget. Den intelligente drift af anlæggene vil understøtte kommercialiseringen og andelen af vedvarende energi, der kan indfases, skriver Dansk Shell i en pressemeddelelse.
Anlægget og dets stor-skala produktion af brint vil således kunne skabe basis for forsyning af grøn brint til transportsektoren både som energibærer i flydende brændstoffer og til direkte anvendelse i brintdrevne køretøjer.
Brintbranche-far tilfreds
Hos Brintbranchen er direktør Tejs Laustsen Jensen selvsagt tilfreds med støtten fra Energistyrelsen
- Der er ingen tvivl om, at det her er et afgørende skridt i den grønne omstilling. Konvertering og lagring af grøn energi ved P2X kommer til at være afgørende for dels at nå regeringens 70% målsætning, og dels at komme helt i mål med den grønne omstilling. Men P2X er ikke alene nøglen til at mindske både de nationale og internationale udledninger, det er også en stor mulighed for dansk økonomi. Der ligger massive erhvervs- og vækstmuligheder i den grønne industri, som skal omdanne vores vedvarende energi til højværdiprodukter, der kan eksporteres til hele verden, siger brintdirektøren
Artiklen er en del af temaet Energilagring.