23948sdkhjf

Minister underminerer CO2-effekter ved øget udnyttelse af overskudsvarme

-  CO2-effekterne ved øget udnyttelse af overskudsvarme er således beskedne frem mod 2030.

Sådan skriver Skatteminister Morten Bødskov som svar på en henvendelse fra jyske kommuner og fjernvarmeselskaber, heriblandt SEP Sønderjylland og Viborg Fjernvarme.

Skattteministeren skriver, at det positive klimabidrag fra overskudsvarme falder i takt med at vedvarende energikilder i varmeforsyningen stiger.

Det er dog stik mod fagfolks vurderinger, skriver Gridtech.

Hos Dansk Fjernvarme anser man overskudsvarme som både en væsentlig og billig energikilde og et godt alternativ til CO2-reduktion i sektoren. Brancheorganisationen har da også som målsætning at øge andelen af overskudsvarme i fjernvarmeproduktionen fra 3 til 10 pct. inden 2030.

Skatteministeriets mangel på entusiasme på overskudsvarmeområdet skyldes i følge Jesper koch, analysechef for tænketanken Grøn Energi, at regeringen har nærmest kun har fokus op at bevare afgiftprovenuet. For hvis overskudsvarmen afgiftsfritages, som fjernvarmeselskaberne ønsker, så vil det koste staten et stort tab i afgiftsprovenu. 

- Hvis overskudsvarmen gøres urentabel, er det næstbedste økonomiske alternativ for mange fjernvarmeselskaber i stedet at satse på mere biomasse, som jo ikke giver nogle indtægter til staten, da det er afgiftsfritaget, siger Jesper Koch og fortsætter:

- Omvendt ligger meget af det fremtidige overskudsvarmepotentiale i varmekilder, der skal opgraderes med en varmepumpe, som jo bruger masser af afgiftsbelagt el. Så vores beregninger viser, at staten de første år vil have et tab af indtægter, men på længere sigt vil flere varmepumper vende regnestykket og gøre det til en indtægt, udnderstreger analysechefen over for Gridtech.

Hele overskudsvarme-diskussionen bunder i et nyt lovforslag om overskudsvarme, som Jesper Koch mener rammer skævt ned i sektoren. Læs mere om det her:

Ingen ny, lækker ordning: Bøvl, bureaukrati og falsk overskudsvarme

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1