23948sdkhjf

Dansk kedelekspert bygger stort kyllingemøg-fyret kraftværk i Tyrkiet

Nordjyske Aalborg Energie Technik (AET) har sikret sig en ordre på et 35 MWe kraftværk MAV Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.S. (MAV) i Tyrkiet.

MAV er et formålsbestemt selskab (SPV), ejet af Gülsan Holding.

- Det glæder os at kunne meddele, at AET er EPC-leverandør til MAV. AET har den teknologiske kompetence og knowhow fra lignende anlæg, og de har mere end 25 års driftserfaring inden for håndtering og forbrænding af kyllingemøg, siger projektchef Yusuf Özgül hos Gülsan Holding.

Anlægget vil årligt forbrænde ca. 250.000 tons biomasse – overvejende kyllingemøg - som ellers skulle bortskaffes, og i stedet producere 35 MWe grøn strøm til nettet. Samtidig vil anlægget årligt producere ca. 35.000 tons aske, der vil blive brugt som bakteriefri og næringsrig gødning.

Investeringen - kontraktsummen oplyses desværre ikke - er en del af Gülsan’s strategi om at vokse og udvide forretningsområdet til el-produktion.

- Hos AET er vi meget glade for at være en del af udvidelsen af den grønne energiportefølje hos Gülsan Holding. De 35 MWe, der produceres hos MAV, vil levere grøn energi i Tyrkiet til ca. 100.000 husholdninger, og ækvivalent til en reduktion på ca. 200.000 tons CO2 pr. år, når det erstatter et kulfyret anlæg, siger AET’s adm. direktør, Lars Kristensen.

Kedlen optimeres til kyllingemøg
AET er ansvarlig for engineering, indkøb og bygning af brændstofhåndteringsanlægget, forbrændings-system, biomassekedel, SNCR DeNOx-system, kedelhus, røggasbehandling, dampturbine, luftkølet kondensator, mekanisk og elektrisk udstyr til anlægget og det overordnede styresystem.

Biomassekedlen skal forbrænde kyllingemøg og designes til en indfyret effekt på 99,5 MWt og en kedelvirkningsgrad på 92 procent.

Da høje klor- og alkaliniveauer i kyllingemøget kan forårsage slaggedannelse, belægning og korrosion, optimeres forbrændingssystemet og biomassekedlen til kyllingemøg. Biomassekedlen er derfor designet stort set uden murværk.

På den måde sikres en kontinuerlig drift af anlægget samtidig med at udgifterne til vedligehold reduceres.

Anlægget er desuden designet med redundans inden for mange områder for at sikre en høj rådighed. Dampparametrene og overhedermaterialerne er derfor valgt, så en lang levetid sikres.

Kombinationen af forbrændingssystemet og biomassekedlen sikrer lave emissioner, som overholder de europæiske emissionsgrænser. Anlægget er konstrueret i overensstemmelse med WID for at garantere en høj brændselsfleksibilitet i fremtiden.

Kraftværkets egetforbrug er kun ca. 2,5 procent af den indfyrede effekt, hvilket øger nettostrøm-produktionen. Det gør MAV i stand til at producere mere strøm for eksport til nettet.

MAV skal i forbindelse med opførelsen af anlægget selv levere bygninger samt bygge- og anlægsarbejde.

Anlægget er planlagt til at påbegynde el-produktion i sidste halvdel af 2021.

Kyllingemøg i Bolu
Kylling er den vigtigste kødproteinkilde i Tyrkiet, og industrien er hastigt voksende. Antallet af kyllingefarme i Bolu-distriktet, hvor anlægget skal opføres, er koncentreret, og der er et stigende affaldsproblem fra disse landbrug.

Myndighederne i Tyrkiet er bekymret for miljøet ved ukontrolleret bortskaffelse af kyllingemøg, hvilket kan føre til overdreven brug af gødning, forurening af jord og vand, spredning af virus-/bakteriebårne kyllingesygdomme, risiko for menneskers helbred og lugt fra den nuværende bortskaffelse.

Affaldet fra kyllingeopdrættet, der typisk er en blanding af risskaller, træflis blandet med kyllingemøg, skal derfor fjernes fra staldene under kontrollerede forhold. 

MAV har netop indgået en aftale med lokale landmænd om at indsamle kyllingemøg og transportere det til anlægget, hvor det forbrændes og omdannes til grøn energi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097