23948sdkhjf

Energilagring i flowbatterier skal skaleres op og gøres omkostningseffektivt

Et projektkonsortium bestående af seks private virksomheder vil med midler fra den offentlige tilskudspulje EUDP udvikle en løsningsmodel til omkostningseffektiv energilagring i det kollektive elnet.

Fokus vil være på anvendelsen af flowbatterier, da de anses som værende en billig, energieffektiv, miljøvenlig, fleksibel og langtidsholdbar løsning til lagring af vedvarende energi fra vind, sol og bølger.

I flowbatteriet bindes og opbevares energien elektrokemisk i en væske, hvor energien først omsættes og afleveres som elektricitet, når der igen er behov for den.

Målet er, at der skal udvikles en løsningsmodel til, hvordan et flowbatteri kan designes med ydelser på over 15 MW effekt og 80 MWh el-lagring.

Det er Nordisk Energirådgivning, der har dannet et konsortiet sammen med virksomhederne Inter Terminals, VisBlue, Tyréns, Skanda og Dansk Energirådgivning A/S.

De seks virksomheder har til sammen de nødvendige kompetencer til at undersøge tekniske og designmæssige løsninger for anvendelse af store flowbatterier til el-energilagring.

Projektet skal sætte rammerne for et kommende pilotprojekt, der demonstrerer teknologien i praksis.

Ulempe: Investeringsomkostninger
Selvom flowbatterier både er en billig og energieffektiv løsning til lagring af vedvarende energi, så er der dog den ulempe, at flow-batteriet har en høj investeringspris, som hidtil har gjort, at markedskræfterne i sig selv ikke har kunnet modne og udbrede teknologien.

Der er altså knyttet en høj investeringspris til de flowbatterier, man ser i dag.

- Dog er pris pr. op-/genafladningscyklus lavere en andre batteriteknologier, da flowbatteriret har en lang levetid på typisk over 20 år, og elektrolytten er fuld ud genanvendelig efter de 20 år, oplyser parterne bag projeket.

Virksomhederne i konsortiet har fået til opgave at finde en løsning, som omkostningseffektiviserer etableringsudgiften til flowbatterier.

- Omkostningseffektiviseringen skal ske dels via skalering af teknologien dels ved udnyttelse af eksisterende tanklagringsanlæg og tilkobling i eksisterende energiinfrastruktur, oplyser konsortiet.

Energi-lagring i stor skala
Får projektkonsortiet tilegnet sig den rette viden og erfaring om store omkostningseffektive flowbatterier, kan det bruges til at positionere Danmark som foregangsland inden for teknologien, idet Danmark vil være blandt de første lande i verdenen til at implementere el-energilagring i storeskala.

Konsortiet skal frem til foråret 2021 lave en forundersøgelse, som skal afdække de designmæssige og tekniske løsninger, som det vil være nødvendigt at belyse og kvantificere, før det vil være muligt at opføre og tilslutte et effektivt el-energilager i det kollektive danske elforsyningsnet.

Forundersøgelsen skal afsluttes med en anbefaling på en teknisk og budgetsat løsningsmodel, som det vil være muligt at anvende som arbejdsgrundlag for etablering af et pilotprojekt, hvor flowbatteri-teknologien skal testes i virkelighedsnære forhold.

Projektet er støtte af det Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11