23948sdkhjf

Fjernvarme Fyn udvider nu Tietgensbyens Varmecentral

Allerede inden Tietgenbyens Varmecentral sådan rigtig er taget i drift og overskudsvarmen fra Facebook flyder i fjernvarmerørene, har Fjernvarme Fyn besluttet at udvide centralen.

Udvidelsen skal ses som et led i Fjernvarme Fyns plan om at udfase den kulfyrede blok inden 2025. Det kommer til at kræve en massiv udbygning med varmepumper, elkedler og andre teknologier. 

Klar til indvielse
Fjernvarme Fyn indgik i sommeren 2017 en aftale med Facebook om at aftage overskudsvarmen gratis fra selskabets datacenter i Tietgenbyen. Efter modning og udbud af komponenter til varmepumpecentralen, tog man i april 2018 hul på anlægsarbejdet.

I september 2019 blev der afholdt rejsegilde over bygningen, der huser de ni varmepumper og andet nødvendigt materiel. Og nu er anlægget så småt ved at komme op i gear.

- Vi kører indkøring på det nu. De første mængder varme er begyndt at komme ind. Vi overgår til kommerciel drift om et par måneder, siger forretningsudviklingschef hos Fjernvarme Fyn, Kim Winther.

Varmecentralen har en kapacitet på 25 MW og kan forsyne 7000 husstande med varme om året.

Forudså en udvidelse
Om Kim Winther er synsk eller det bare var et lucky punch, vides ikke, men allerede da første spadestik til centralen blev taget i 2018, åbnede han døren på klem for en udvidelse.

Han fortalte dengang til Energy Supply, at ville kunne udvides, hvis behovet en dag skulle opstå.

Og den dag er altså nu. 

- Vi var fra start enige om, at skulle der være mere varme fra datacenteret, så skulle den udnyttes. Nu kan vi se, at det anlæg vi er ved at indkøre snart er fuldt udnyttet, og vi generelt får brug for flere varmepumper, fortæller han om årsagen til, at der nu bygges en helt ny central ved siden af den netop opførte.

Når det så er sagt, så er det ikke sikkert at den varmepumpekapacitet på 20 MW, der nu installeres, udelukkende skal køre på overskudsvarme.

- Vi ser varmepumper som en vigtig bidragsyder i vores fremtidige system – og de skal både baseres på overskudsvarme, havvand, spildevand luft osv. Nu har vi bygningen og varmepumperne, men om det kun bliver overskudsvarme eller også luft-til-vand, kan vi ikke sige noget om endnu, siger Kim Winther.

Aktører
På den eksisterende varmecentral var Fjernvarme Fyn bygherre, Per Aarsleff entreprenør på bygningerne, Rambøll var tilknyttet som rådgiver, og arkitekt var Archidea, mens de ni er leveret af Johnson Controls.

På den nye varmecentral er Odense Bygningsservice entreprenør og varmepumperne leveres af IESenergy. Rambøll er fortsat tilknyttet som rådgiver og Archidea som arkitekt.

Fjernvarme Fyn investerer 130 millioner kroner i anlægget, som skal være i drift med udgangen af 2020.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125