23948sdkhjf

Millioninvestering skal lukke debat om farlige brændeovne

Debatten om partikler fra brændeovne er atter blusset op. I det ene ringhjørne står flere politikere med Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i spidsen. Han og ligesindede vil gøre det muligt at forbyde brændeovne i områder med megen partikelforurening.

Det er at skyde gråspurve med kanoner, lyder det fra den anden fløj, som aktuelt er repræsenteret ved Johnny Ebstrup. Som direktør for brændeovnsproducenten Lotus Heating Systems mener han, at debatten er ude af proportioner, fordi brændeovne langt fra er ene om at udlede farlige partikler.

Klar til masseproduktion

Ind fra siden kommer nu en ny aktør i debatten. Odense-virksomheden Exodraft har nemlig brugt otte år og 15 mio. kroner på at udvikle et filter, der opsamler farlige partikler i røgen fra afbrænding af træ.

Det kan redde den danske bestand af brændeovne, som der i dag findes cirka 700.000 af, pointerer Exodraft-direktør Jørgen Andersen.

- Med vores nye brændeovnsfilter kan vi reducere antallet af partikler i røgen fra brændeovne med 95 procent samt reducere den samlede partikelmasse med 70 til 75 procent. Vi er så sikre på effektiviteten af og efterspørgslen på vores nye brændeovnsfilter, at vi lige er begyndt at bygge en 8.400 kvadratmeter stor fabrik i Langeskov for at kunne være klar til masseproduktion, siger han.

Uvidenhed på Christiansborg

Exodrafts elektrostatiske partikelfilter - eller brændeovnsfilter - er designet til at filtrere farlige og ultrafine partikler ud af røggassen fra brændeovne. De farligste partikler er de ultrafine, som er mindre end 0,1 μm, hvilket er 1.000 gange mindre end et menneskehår.

For at filtrere røgen fra brændeovnen installeres det elektrostatiske partikelfilter oven på skorstenen og via en højspændingselektrode oplades partiklerne i røggassen, som derfor kan opfanges i filteret. Ifølge Exodrafts pressemateriale er effektiviteten af filteret er underbygget i forbindelse med et ErhvervsPhd-projekt og verificeret af DTU kemisk afdeling.

- Analyser viser, at nye brændeovne godt nok udleder færre partikler, når man vejer dem, men til gengæld udleder de mange flere af de ultrafine partikler, som netop er de farligste. Udskiftning af gamle ovne til nye ovne har derfor den modsatte effekt og vil lede til større problemer for befolkningen. Det er et faktum, som beslutningstagerne på Christiansborg ikke er bekendt med, siger Jørgen Andersen.

Redaktionen arbejder på at få en kommentar fra Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel.

Kommenter artiklen (3)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125