23948sdkhjf

Samarbejde mellem Maersk Oil og KU skaber bekymring

Et samarbejde mellem Maersk Oil og Københavns Universitet skal ruste geologistuderende med ekspertise i olieudvinding. Danske Studerendes Fællesråd frygter dog for uddannelsens uafhængighed.
Københavns Universitet meddelte forleden, at Maersk Oil skal samarbejde med universitet om at undervise studerende i olieudvinding og Nordsøens geologi. Projektet er det første af slagsen herhjemme, hvor Maersk Oils ekspertise inden for olieefterforskning og olieproduktion bliver brugt i undervisning og uddannelse på en højere læreanstalt.

Baggrunden er blandt andet, at Maersk Oil ønsker at rekruttere flere danske forskere og eksperter til deres arbejde i Nordsøen. Maersk Oil støtter projektet med 13,5 millioner kroner.

Initiativet har dog fået alarmklokker til at ringe hos Danske Studerendes Fællesråds formand Magnus Pedersen, der frygter for undervisningens uafhængighed.

– Vi er dybt bekymrede over den detailstyring af vores uddannelser, der kan forekomme, når et stort firma som Mærsk kan købe sig til et center, der skal forske i Mærsks interesser, siger han til Arbejderen.

Magnus Pedersen mener, at tiltaget er et symptom på, at universiteterne mangler penge, og han håber på, at de politikere, der netop nu sidder og forhandler næste års finanslov, vil sætte flere penge af til at styrke den offentlige forskning.

Viden og know-how skal sikre olien
På indeværende tidspunkt er det kun 30 procent af olien i Nordsøen, der er tilgængelig. De resterende 70 procent er for svære at få fat i med de nuværende metoder. Problemet er, at man mangler metoder til at frigøre olien fra de kalklag, som udgør størstedelen af reservoirerne i det danske område.

Eksperter fra Maersk Oil og forskere på Københavns Universitets Institut for Geografi og Geologi skal i fællesskab undervise studerende i olie-udvinding, olieefterforskning og Nordsøens geologi. Projektet betyder desuden, at der skabes et tæt samarbejde, hvad angår udveksling af data og forskningsresultater mellem Maersk Oil og Københavns Universitet.

- Vi kan kombinere vores grundforskning og undervisning i blandt andet Nordsøens geologi med de praktiske erfaringer for olieindvinding og efterforskning, som Maersk Oil har høstet gennem årene, siger lektor Lars Nielsen fra Institut for Geografi og Geologi på Københavns Universitet.

Forskning er centralt for fremtidige investeringer
Samarbejdet mellem parterne kommer på et tidspunkt, hvor en udvidet forståelse af kalken på havbunden er helt central for fremtidige investeringer af milliarder af kroner i udvinding og efterforskning af olie i Nordsøen.

Derfor er det vigtigt at udvikle nye metoder og tekniske muligheder for at få fat i så meget som muligt af de 70 procent olie, som er kendt og bundet i kalklagene på havbunden, men ikke kan hentes op på nuværende tidspunkt.

Projektet støttes med 13,5 millioner kroner over en fem-årig periode af Maersk Oil og deres partnere i Dansk Undergrunds Consortium, DUC - Shell og Chevron.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094