23948sdkhjf

Sådan bliver Fjernvarme Fyn fri af kullene

Fjernvarme Fyn har netop sat spurten ind mod et farvel til den kulfyrede kraftvarme allerede i sommeren 2022. Altså tre år før den tidligere udmeldte deadline.

Det kommer til at koste 875 millioner kroner at nå det mål.

Men hvad får man så for de penge?

Der skal etableres 100 megawatt-varmepumper både nye grund- og mellemlastanlæg, 50-100 megawatt elkedler som nye spidslastanlæg, naturgas på den tidligere kulblok samt konvertering af samme anlæg til spidslastanlæg, et damvarmelager svarende til 150 megawatt  samt 150 megawatt-biomasse-anlæg som nyt mellemlastanlæg og som erstatning for tidligere biokedel på Dalum Kraftvarme.

Det fremgår af et notat offentliggjort af Odense Kommune.

Seks fodboldbaner damvarme
Fjernvarme Fyn planlægger et damvarmelager på 500.000 kubikmeter vand – svarende til knap seks fodboldbaner med op mod 24 meters vanddybde – hvilket bliver mere end dobbelt så stort som det hidtil største af sin slags i Danmark.

Damvarmelageret gør det muligt at udnytte de stigende mængder strøm fra vind og sol optimalt i de mange nye varmepumper og elkedler.

100 MW varmepumper
Tietgenbyens Varmecentral Fase 1 på 25 MW eldrevne varmepumper gik i drift i foråret 2020 og baseres 100 procent på overskudsvarme fra Facebook. Fase 2 på yderligere 20 MW varmepumper går i drift ultimo 2020 og baseres på yderligere overskudsvarme og energi fra luften

På Ejby Mølle Varmecentral sættes et anlæg på 20 MW eldrevne varmepumper i drift med udgangen af 2020. Anlægget er etableret i samarbejdet med VandCenter Syd og baseres på overskudsvarme fra Odenses spildevand.

På Fjernvarme Fyns centrale kraftværksplads på Havnegade pågår etablering af yderligere op mod 60 MW varmepumper, som udnytter spildvarmen fra de eksisterende kedler, hhv. affaldskedlerne, blok 7 (gasfyret fra 2022), den halmfyrede blok 8 og flisfyrede bioblok 2.

I forbindelse med blok 7-varmepumperne testes samtidig udnyttelse af energi fra havvand på demonstrationsniveau med henblik på senere opskalering.

Elkedler og biokedel
Fjernvarme Fyn vil endvidere etablere 50 MW elkedler, som skal levere spidslast varme på de koldeste dage, og når elpriserne er lave pga. høj andel af  vindstrøm. Elkedlerne udbygges eventuelt på sigt med yderligere 50 MW.

Den nye biokedel placeres på kraftværkspladsen på Havnegade, hvor den kan indgå i synergi med andre anlæg. Kedlen kommer til at erstatte den eksisterende biokedel i Dalum Kraftvarme, som årligt brugte 100- 120.000 tons bæredygtig flis. Den nye kedel kommer til at bruge 150-200.000 tons biomasse, primært bæredygtig flis fra lokale producenter, men op mod 20-25 procent vil blive baseret på andre biomasserestprodukter som for eksempel olivenpiller.

I 2019 var over 98 procent af biomasseforbruget på Dalum Kraftvarme certificeret bæredygtigt og lokalt indkøbt. Fremadrettet vil der også blive købt bæredygtig og certificeret biomasse i overensstemmelse med gældende og fremtidige krav.

 Hvor kommer varmen fra?
Kulblokken på Fjernvarme Fyns kraftværksplads på Havnegade bevares og konverteres til naturgas, som vil blive brugt i en overgangsperiode fra 2022 til 2029, mens de nye teknologier indføres. Blokken vil i perioden kun køre få timer om året som spidslast og levere fem procent af varmen

Når alle teknologier er indfaset og kullet udfaset, vil Fjernvarme Fyns varmeproduktion fordele sig således: 

  • 110 megawatt affaldsforbrænding
  • 120 megawatt halmvarme
  • 100 megawatt-varmepumper
  • 50-100 megawatt elkedler 
  • Naturgas på den tidligere kulblok 
  • Damvarmelager svarende til 150 megawatt 
  • 150 megawatt-biomasse-anlæg

Kilde: Odense Kommune

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094