Ud med naturgasfyret ind med hybridvarmepumpen
Artiklen bringes også i magasinet Forsyning, der udkommer både på print og digitalt den 22. juni 2020. Læs mere om naturgassen og biogassen her: Gassen er ikke gået af ballonen Energiintensiv industri og tung transport skal trække læsset |
Siden 1980’erne er rigtig mange danske husstande blev opvarmet med naturgas. Der er i den danske energi- og forsyningssektor udbredt enighed om at naturgas på sigt ikke skal bruges som rumopvarmning - i hvert tilfælde ikke i den ordning, der foreligger i dag.
Det fremgår blandt andet af rapporten EA Energianalyse 'Roadmap: Udfasning af naturgas til rumvarme’.
Klimapartnerskabet for energi- og forsyning forventer derfor også at gasforbruget til individuel opvarmning vil blive reduceret med 70 procent til i alt 9 petajoule i 2030.
I stedet for anvendelsen af naturgas til individuel opvarmning anbefaler rapporten, at gasforbruget reduceres, og at der omstilles til hybridløsninger, elvarme, varmepumper og fjernvarme.
- Rapporten peger på, at det er optimalt, at man laver en udskiftning til anden opvarmning i takt med at gasfyrenes levetid er overstået, siger Peter Kristensen fra Evida.
Udfasningen af naturgasfyr
Udfasningen af naturgasfyrene skal ske over tid og i takt med at gasfyrene har udstået deres værnepligt.
Det vil sikre den bedste økonomi for husholdningerne, som får fuld udnyttelse af deres investeringer.
I den mellemliggende periode, hvor traditionelle gasfyr løbende konverteres til andre opvarmningsformer, kan der med fordel anvendes biogas, som på længere sigt vil blive frigjort til andre formål.
- I en udfasning, hvor vi ikke tager hensyn til de eksisterende apparaters levetid, risikerer vi unødigt store omkostninger for forbrugerne og i øvrig infrastruktur, som ikke tidsnok og i passende tempo vil være klar til at overtage gasforbruget, siger Peter Kristensen.
Hybridvarmepumpens komme
Føromtalte rapport fra EA Energianalyse giver sit bud på den samfundsøkonomiske optimale opvarmning i 2040 og 2030, og også nogle bud på, hvilke virkemidler som er nødvendige for at nå dertil.
Og det er her hybridvarmepumpen bringes i spil.
Hybridvarme er en kombination af et gasfyr og en luft til vand-varmepumpe. Når vinden blæser, og der er meget vind-strøm i nettet, sørger varmepumpen for både opvarmning af boligen og det varme vand. Gasfyret bruges kun, når det er rigtig koldt udenfor og til at sikre temperaturen på det varme vand.
- Grunden til det er optimalt er at gassen er unik til levere en masse energi på kort tid, hvorimod varmepumpener optimal til en jævn produktion, siger Peter Kristensen.
Ikke helt farvel
Såfremt hybridvarmepumperne vinder indpas vil det også betyde at der ikke siges helt farvel til gassen som individuel rumopvarmning, om end det vil blive stærkt reduceret og være grønt.
- De steder hvor gasnettet ligger i forvejen, der kan det med fordel anvendes i den grønne omstilling. Vi bør udnytte, at gasnettet ligger der, siger Peter Kristensen.
Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.