23948sdkhjf

Vandselskaber vil samarbejde om grundvandsbeskyttelse

De senere år har det danske grundvand været under pres. I februar i år viste en massescreening fra Miljøstyrelsen, at forekomsten af pesticider i det danske grundvand er steget markant.

Den udvikling skal tages alvorligt, lyder det nu fra flere aktører i vandbranchen.

Danmarks Tekniske Universitet og fem vandselskaber er derfor gået sammen om at etablere et nyt samarbejde om blandt andet grundvandsbeskyttelse. Formålet er at sikre det danske drikkevand med særligt fokus på problematikken med pesticidforurening.

Helt konkret etablerer partnerne et sekretariat, der har til huse på DTU. Partnerne bag aftalen er Danmarks Tekniske Universitet, Hofor, Trefor Vand, Novafos, VandCenter Syd og Aarhus Vand.

Hos Trefor Vand er vandforsyningschef, Lars Skjerning, stolt af aftalen:

- Der er behov for, at vi løfter i flok for at sikre det rene, friske drikkevand, vi vandselskaber til dagligt leverer til danskerne. Jeg synes, sekretariatet er et rigtig godt initiativ – et sted, hvor vi kan samle vores fælles viden og erfaringer om vand og pesticider, siger Lars Skjerning i en pressemeddelelse.

Mere end et videnscenter
I dag findes der ikke et samlet sted, hvor der sker en koordinering og prioritering af aktiviteter indenfor vandområdet. Det håber parterne bag aftalen at lave om på:

- Formålet med projektet er at sikre, at der sker en vidensdeling mellem aktører i Danmark. Men det er også vigtigt at sikre, at den viden kommer ud og arbejde. Med aftalen her har vi lovet hinanden at sikre og koordinere de nødvendige undersøgelser, og at sørge for kontinuerlig udvikling og forskning på vandområdet, forklarer Lars Skjerning.

Finansieringen af projektet tager parterne sig selv af, ifølge den rammeaftale, som de seks implicerede partnere netop har underskrevet.

På DTU er der glæde over, at sekretariatet nu er blevet en realitet:

- Vi ser frem til at deltage i samarbejdet og bidrage til både og udvikling og forskning indenfor vandområdet. Det bliver til direkte gavn for de danske forbrugere, at vi fremover koordinerer indsatsen for det rene vand, siger professor Hans-Jørgen Albrechtsen, DTU Miljø, der kommer til at stå i spidsen for sekretariatet.

Projektet løber i tre år med start 1. juni 2020.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11