23948sdkhjf

Ny aftale forhindrer planlagt udledning af spildevand i Øresund

De 290.000 kubikmeter spildevand, der efter planen skulle være udledt i Øresund, ender på Rensningsanlægget Lynetten, efter bygherren AP Pension er kommet med en løsning.

Det bliver ikke nødvendigt at lukke for den såkaldte Lynetteledning forud for et byggeri på Svanemølleholmen i Nordhavn.

Det står klart, efter at spildevandsselskabet Hofor og bygherren på Svanemølleholmen, AP Pension, er nået frem til en ny løsning for byggeriet, som ikke belaster den vitale hovedspildevandsåre.

Det oplyser Hofor til TV 2 Lorry.

- Vi er glade for, at vi nu sammen med AP Pension har fundet en løsning, som gør, at vi ikke behøver at grave ned til ledningen, så vi ikke er udfordret med, at den kan gå fra hinanden, siger Svend Krongaard til TV 2 Lorry.

Dermed undgår Hofor at udlede 290.000 kubikmeter urenset spildevand i Øresund, som oprindeligt var planlagt fra den 24. maj og fem dage frem.

Helt konkret vil den jord, der er omkring ledningen i dag, blive inddæmmet i beton.

Den konstruktion kommer til at stå i en kommende parkeringskælder, hvilket gør, at man ikke behøver at sikre ledningen yderligere.

Den oprindelige plan var, at der også skulle være parkeringspladser direkte ovenpå spildevandsledningen.

- Hvis man skulle det, og der var tryk på, var der fare for, at den ville gå fra hinanden. Derfor ville man være nødsaget til i en periode at tage trykket af ledningen, og så er der ikke andre muligheder for at aflede spildevand end ud i Øresund. Ved ikke at grave ned på ledningen, behøver vi ikke at tage den ud af drift, siger Svend Krongaard.

Efter massiv kritik fra både miljøminister, politikere, miljøorganisationer, sportsklubber, eksperter og borgere blev udledningen i første omgang udskudt med 24 timer, men blev senere udskudt igen til efteråret - for til sidst at blive helt aflyst med besked om, at der skulle findes en alternativ løsning.

- Det virker helt absurd, at vi nu udleder kloakvand lige ud i Øresund, med stor fare for at ødelægge biodiversiteten i Øresund og badevandskvaliteten i København, sagde Mette Annelie Rasmussen, gruppeformand og medlem af Teknik og Miljøudvalget, for Radikale Venstre i København, den 23. maj til TV 2 Lorry.

Presset har altså nu afstedkommet til at finde en ny løsning frem, som AP Pension står bag.

Hofor oplyste i første omgang både sin egen bestyrelse og forvaltningen og politikerne i Københavns Teknik- og Miljøudvalg om, at det ikke var muligt at undgå udledningen.

En aktindsigt i sagen viser, at Hofors bestyrelse først blev underrettet efter sagen ramte medierne.

I en orientering til bestyrelsen den 23. maj oplyser Hofor blandt andet, at:

"Vi er desværre nødt til at benytte den valgte løsning. Man kan ikke sende spildevandet gennem andre ledninger andre steder hen, man kan ikke ”opmagasinere” det, og man kan ikke fragte det ud til Lynetten på anden vis".

Den forklaring kan dog klinge noget hult her tre måneder senere.

Spørgsmål: Hvorfor har I oplyst forvaltningen, at udledning af spildevand ikke kan undgås, når I nu har fundet en løsning, hvor det kan lade sig gøre?

- Dengang vi fandt ud af, at vi havde den her udfordring, tænkte vi, hvordan vi kunne løse den, og ikke hvordan bygherren kunne ændre noget. Så kom vi op med den løsning, som vi har brugt tre-fire gange på 15 år; at vi kan udlede spildevand i Øresund. Vi har ikke tænkt i, at der fandtes den slags løsning som den nye, siger Svend Krongaard.

Spørgsmål: Men hvorfor afviste I i første omgang, at udledning kunne undgås?

- Vi er jo ikke byggefolk, så vi havde ikke tænkt i at ændre byggeriet. Vi kommer i Hofor ikke til at søge om planlagt udledning af spildevand længere. Det skal undgås ved at lægge nye ledninger.

Spørgsmål: Hvorfor sagde I dengang, at det ikke kunne undgås at udlede spildevand, når det viser sig at det ikke passer?

- Det er fordi, AP Pension har været så venlige at hjælpe os ved ændre deres projekt. Ellers ville det ikke kunne lade sig gøre. Men vi arbejder med andre alternativer, som man vil kunne bruge på sigt.

Spørgsmål: Kan Københavns politikere stole på at de oplysninger, de får fra jer, er sande?

- Ja, selvfølgelig kan de det.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.321