23948sdkhjf

Nøl i tysk sagsbehandling koster hos husstandsmølle-aktør

Et hurtigt blik på husstandsmølle- og solcelleaktøren Cirkel Energis regnskab for 2019 viser røde tal på bundlinjen. 

Regnskabet er påvirket af en forhaling af den forventede omsætningsfremgang på det nordtyske marked og resultatet på -2 millioner kroner før skat er utilfredsstillende, skriver Cirkel Energi i ledelsesberetningen. 

Spørger man direktør Niels Martin Jørgensen er det en virksomhed, der er her på trods. 

- Da de danske politikere for nogle år siden trak stikket på husstandsmøllemarkedet og næsten kvalte en branche med 500 ansatte, valgte vi ikke at trække os. Vi er her stadig i et marked, hvor andre ikke har turdet satse, siger Niels Martin Jørgensen til Energy Supply og tilføjer:

- Jeg reinvesterede en del af pengene for at udvide hjemmemarkedet, og vi valgte at gå ind i Nordtyskland, som nu er en del af vores hjemmemarked. 

Cirkel Energie GmbH blev etableret, og det er især her den fremtidige vækst og sorte tal på bundlinjen skal findes.

Lader vente på sig 

At det netop blev Tyskland, der stod for skud, skyldes at der ingen støtteordning er. Paradoksalt nok. 

- Fordelen er netop at der ingen støtteordning er. Det er ikke ren klondike og dermed ikke de store udsving, som det har været på det danske marked. Det er mere bæredygtigt at opbygge og drive en forretning der, siger Niels Martin Jørgensen. 

Tysklandsinvesteringen har dog – hvor fornuftig det end er - vist sig at være længe om at bonne ud og situationen påvirker derfor det danske resultat. 

- Vi lægger jo penge og manpower til, så det er klar, at det påvirker det danske resultat siger Niels Martin Jørgensen, der forudser, at der kommer til at gå lidt tid endnu, før han ser de store resultater af den tyske investering.

- På tysklands-delen har vi en investering, der trækker ud på finalestrækningen på grund af covid 19, siger han. 

Han har dog allerede solgt seks projekter i Tyskland, som er tæt på opførelse. Dog i en lidt anden størrelsesorden end herhjemme. I Tyskland sætter de nemlig 100 kW husstandsmøller op.

Nøl og Covid 19

Springer man fra 2019 til 2020, så ser situationen fra Niels Martin Jørgensens stol ud til at være til at være i, men Tyskland lader stadig vente på sig. 

- Det, der sker i andet kvartal af 2020 er, at Covid19 påvirker tingene også i Tyskland. Den kommunale sagsbehandling på projekterne er gået langsommere men har fortsat kørt siger han. 

Når det så er sagt, så vejrer han morgenluft og tilføjer at tilbuds- og projektmassen i Tyskland er opbygget planmæssigt og der for øjeblikket tegner sig et yderst lovende billede for fremtiden. 

Fremtidig udvikling

Kigger man lidt i krystalkuglen og på den fremtidige udvikling er Niels Martin Jørgensen varsom med at udtale sig. 

Et er dog sikkert. Egenkapitalen, som er røget i minus, forventes reetableret via de fremtidige driftsoverskud, der ventes at komme i takt med at projekterne på det nordtyske marked færdiggøres. 

Samtidig oplever Cirkel Energi en øget efterspørgsel på danske vindmølleprojekter samt service af danske møller – både dem, der er forhandlet af Cirkel Energi, men også møller forhandlet af andre leverandører. 

Selvom Niels Martin Jørgensen helst ikke vil nævne nogen tal, gør han det dog alligevel. 

- Vores forventninger til resultatet for 2020 vil jeg helst ikke gisne for meget. Jeg tror vi rammer et nul på bundlinjen. Det kommer dog lidt an på den kommunale tyske sagsbehandling, siger han.

Forventningerne til resultatet for næste år, 2021, er meget positive, og det er også de tal Niels Martin Jørgensen helst vil forholde sig til. 

- Vores fokus er på den korte og mellemlange bane er at få landet og eksekveret flere projekter så hurtigt som muligt. Den lange bane forholder vi os ikke til lige nu, for den skal nok falde på plads, slutter han. 

Cirkel Energi A/S
kr. 2019 2018
Bruttofortjeneste 20.621 2.752.549
Resultat af primær drift -1.783.398 683.400
Resultat før skat -2.078.061 544.722
Årets resultat 1.661.061 422.722
Egenkapital -1.135.767 200.294
Antal ansatte 3 4
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2019

Artiklen er en del af temaet Husstandsmøller.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073